03 srp 2022
Prošlo je 29 godina otkako nas je napustio košarkaški Mozart Dražen Petrović
Košarka

Prošlo je 29 godina otkako nas je napustio košarkaški Mozart Dražen Petrović

Na današnji dan navršava se 29 godina otkada nas je napustio košarkaški Mozart Dražen Petrović. Rođen 22-og listopada 1964-te u Šibeniku, ostavio je neizbrisiv trag u europskoj i svjetskoj košarci, prije nego je njegov život tragično završio u prometnoj nesreći 7. lipnja 1993., kod Denkendorfa u Njemačkoj.

Malo je događaja u životu koji se čovjeku urežu u pamćenje i iz njega ne izlaze niti blijede. Jedan od njih je upravo ta tragična prometna nesreća u kojoj smo zauvijek ostali bez sportske, košarkaške i ljudske ikone, u kojoj je Hrvatski i svjetski sport ostao bez Dražena.

Proslavljeni Šibenčanin svojim je nepogrešivim izvedbama u dresovima Šibenke i Cibone promicao hrvatsku košarku na internacionalnom planu, a postavio je i nove standarde u igri u domovini i izvan nje. Najdražoj je Šibenci donio naslov prvaka Jugoslavije 1983-će, koji joj je kasnije oduzet prljavim političkim igrama, no u Šibeniku će vam i danas svaki stanovnik ponosno reći kako je Šibenka te 83-će ostvarila povijesni uspjeh i okitila se naslovom prvaka države.

Pet godina kasnije, igrajući za Real Madrid osvojio je Kup kupova s čudesna 62 koša u finalnoj utakmici protiv Snaidera. Već iduće godine okušao se u NBA ligi gdje je po dvije sezone nosio dres Portlanda i New Jerseyja. S hrvatskom reprezentacijom osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992-ge, a impresivan je njegov popis medalja osvojenih za Jugoslaviju. Na OI 1984. u Los Angelesu je osvojio broncu, a četiri godine poslije toga u Seoulu srebro. Na svjetskim prvenstvima zlato je osvojio 1990. u Argentini, a broncu 1986. u Španjolskoj, a zlato  i broncu ima i sa europskih smotri.