27 velj 2024
BODYBUILDING Fantastičan rezultat Zadranina u Sloveniji Luka Banić postao svjetski prvak
Ostali sportovi

BODYBUILDING Fantastičan rezultat Zadranina u Sloveniji Luka Banić postao svjetski prvak

Luka Banić postao je novi svjetski bodybuilding prvak za 2022. godinu na svjetskom prvenstvu pod okriljem IBFF organizacije te je postao profesionalac i ponosni nositelj bodybuilding PRO card licence. Ovaj fantastičan rezultat, koji je ujedno i najveći ikad na zadarskoj bodybuilding sceni, Banić je ostvario u slovenskom Kopru. Zadranin je osvojio prvo mjesto u svojoj kategoriji do 80 kg, klasa – Athletic, u iznimno jakoj konkurenciji. Banić je pokazao da je u životnoj formi u dosad neviđenoj mišićnoj definiciji te je bio bolji od konkurencije.  Čak su se konkurentni timovi slikali s Lukom prije izlaska na pozornicu što dovoljno govori u kakvoj je sportskoj pripremi bio – objasnio je trener Igor Šokota.

Krunska titula

Nakon pobjede u svojoj kategoriji, uslijedilo je natjecanje u apsolutnoj kategoriji, odnosno borba svih najboljih pobjednika svojih kategorija za apsolutnog pobjednika, a to je bila borba za krunsku titulu prvaka svijeta. I na tom natjecanju je Zadranin slavio te u konačnici podigao pobjednički pehar, kao i hrvatsku zastavu. Inače, Luka Banić se 2018. godine okrunio titulom prvaka Europe u bodybuildingu, klasa – Athletic, a što je neobično, istovremeno je postao i svjetski prvak u powerliftingu u disciplini “deadlift”.

Odlično planiranje

Luka Banić je naravno imao i svoj tim iz Zadra  koji je odlično obavio svoju zadaću u svezi planiranja i programiranja priprema te u pomnom tempiranju pred izlazak na natjecanje. Članovi tima bili su glavni te bazni treneri Adrijan Marušić i Igor Šokota, a svakako valja istaknuti da je svojim iskustvom mnogo pomogao Adrijan Marušić, koji je prvak Hrvatske 2019. godine u bodybuildingu, kategorija men’s physic do 180 centimetara. Igor Šokota Banića je pratio od početka njegove sportske karijere te ga je odveo na prva natjecanja bodybuildinga od juniora do seniora i s kojim je ostvario prve medalje i pehare za Zadar, od osamostaljenja Hrvatske, što je ušlo i kao povijesni zapisnik u knjizi Baština zadarskog sporta predstavljajući ih kao pionire tog sporta, a ujedno ga je i uveo u svijet powerliftinga gdje je postigao zavidne rezultate.

Igor Šokota je također od 2016. godine do danas, aktualni rekorder u powerliftingu u disciplini bench press te je rekorder Hrvatske u dvije kategorije, a koji je za Zadar donio prve rekorde državnog prvaka Hrvatske kao i međunarodne zlatne uspjehe na prvenstvima u  kojima je pobjeđivao kao veteran i seniore te je do danas ostao najjači zadarski službeni rekorder i seniora i veterana u dvije kategorije.Upravo je zbog toga Luka Banić ponovo preko svog trenera započeo i s powerliftingom te je evidentirana i zanimljivost da su prvi puta u povijesti na natjecanje u powerliftingu 2016. na scenu i natjecanje izašli i trener i njegov učenik te su naravno kao i uvijek, osvojili zlatne medalje.