01 pro 2022
DEN EROR NA KROVU SVIJETA “Na 8848 metara je hladno i vjetrovito. Ali dalo se preživjeti!”
Ostali sportovi

DEN EROR NA KROVU SVIJETA “Na 8848 metara je hladno i vjetrovito. Ali dalo se preživjeti!”

Kakav je pogled s 8848 metara saznao je prije nekoliko dana naš sugrađanin Den Eror koji se 13. svibnja, na petak trinaesti, popeo na Mount Everest. Dakako da je Den prvi Zadranin kojem je to pošlo za rukom, najmlađi je i Hrvat uopće koji je došao do ovog ostvarenja, a za taj podvig mu je od četvrtog kampa do vrha i natrag bilo potrebno 30 sati.

– Temperatura je išla do minus 40, a vjetar je na vrhu puhao i do 150 kilometara na sat. Ja sam se krenuo penjati kao dvanaesti, a dotada su već petorica umrla na putu do gore. Ekspedicija je trajala do prije tri dana tako da ne znam je li se još što takvog dogodilo. Uglavnom, u svibnju i rujnu je najbolje vrijeme za penjanje jer se otvaraju Summit Windowsi, odnosno nekoliko dana stabilnog vremena.

Prije uspona na Mount Everest Den je osvojio Aconcaguau, Kilimandžaro i Elbrus, tri od sedam vrhova iz planinarskog izazova „Seven Summits“ u kojem je cilj popeti se na najviše vrhove koji se nalaze na svih sedam kontinenata.

– Mount Everest je zasada bio daleko najteži vrh za osvojiti. Ustvari, kad kreneš s penjanjem onda ide onaj klasičan put od Velebita preko vrhova Europe i Kilimandžara. Vrhove do 5-6 tisuća metara. Onda u jednom trenutku kažeš sam sebi; hajdemo vidjeti kako to izgleda na vrhu svijeta. Kako se penješ cijeli život tako se za tako nešto i pripremaš cijeli život. Važno je poznavati opremu i sve drugo ali i fizička priprema je jako bitna – kaže Den.

Sljedeći vrh koji želi osvojiti je Denali koji se nalazi na Aljasci i najveći je vrh u Sjevernoj Americi. Na tom usponu bit će u društvu proslavljenog alpiniste Stipe Božića nakon čega ga očekuje osvajanje još dva vrha. Prvi je Puncak Jaya u Indoneziji, a priču bi trebao zaokružiti uspinjanjem na Masiv Vinson na Antarktiku. Međutim, za ovo zadnje osim prilične energije, želje i volje bit će potrebno i prilično novaca. Stoga je Den ovim putem pozvao sve koji se mogu i žele uključiti da mu pomognu ostvariti taj cilj.

– Uspon na Antarktiku koštao bi oko 50 tisuća američkih dolara i sad pokušavam pronaći sponzore i skupiti te novce tako da postanem prvi i jedini Hrvat kojem je to pošlo za rukom. Bilo bi sjajno ako ima zainteresiranih koji bi mi pomogli da to i ostvarim. Tko god hoće neka mi se javi, bilo putem društvenih mreža ili na bilo koji drugi način – zaključio je Den.

Ovaj neustrašivi i vrlo simpatični dečko s Maraske pokazao je za što je sve spreman. Sada je na svima nama da mu pomognemo svladati i taj vrh zvan “Dolari” kako bi njegovo ime na ponos svih Zadrana zlatnim slovima ostalo upisano u Hrvatsku i svjetsku alpinističku baštinu.