07 lis 2022
KK Diadori izrečene novčane kazne u iznosu od ukupno 22.500,00 kn!
Domaća košarka

KK Diadori izrečene novčane kazne u iznosu od ukupno 22.500,00 kn!

Košarkaši klub Diadora kažnjen je od strane Hrvatskog košarkaškog saveza s ukupnom kaznom od 22.500,00 kn. Tim povodom zadarski klub oglasio se priopćenjem kojega prenosimo u cijelosti.

“Dan nakon što je KK DIADORA putem e-maila zaprimila obavijest (ali ne i odluku sukladno internim aktima HKS-a) o suspenziji našeg trenera i dvoje igrača, putem e-maila je pristigla i obavijest o novčanoj kazni izrečenoj od strane HKS-a u iznosu od ukupno 22.500,00 kn.

KK DIADORA je koristeći pravno raspoloživa sredstva podnijela žalbu Arbitraži HKS-a upravo povodom postupanja i izrečenih sankcija HKS-a te je trenutno u tijeku postupak pred Arbitražom HKS-a. Nakon odluke Arbitraže HKS-a povodom naše žalbe detaljno ćemo se očitovati o cjelokupnoj situaciji, te o činjeničnim i pravnim navodima podnesene žalbe.

NOVČANA KAZNA U IZNOSU OD 5.000,00 kn ZBOG FACEBOOK/INSTAGRAM OBJAVE ?!

Među sankcijama najviše nas je zatekla novčana kazna u iznosu 5.000,00 kn koja je izrečena povodom Facebook/Instagram objave u kojoj smo obavijestili naše članove, simpatizere i pratitelje o suspenziji trenera i dvoje igrača, a koju objavu su odgovorne osobe HKS-a arbitrarno i proizvoljno protumačile i podvele pod prekršaj protiv zajedničke marketinške aktivnosti za koji u odredbi članka 62.F.2 Propozicija natjecanja stoji, cit: „Neodgovorne izjave igrača, trenera, službenih i odgovornih predstavnika klubova o ligi, ako je nanose štetu sponzorima lige…novčana kazna od 5.000,00 kn“.

Smatramo nepotrebnim argumentirati zašto se predmetna Facebook/Instagram objava ne može podvesti pod taj prekršaj obzirom da je iz javno dostupnog sadržaja objave kao neosporno vidljivo da ista ne sadrži nikakve neprimjerene izjave ili navode na štetu interesa i ugleda HKS-a i/ili njegovih djelatnika i/ili partnera/sponzora, već da smo isključivo radi informiranja naših članova, simpatizera i pratitelja sasvim objektivno bez ijedne neprimjerene riječi prenijeli obavijest koja se neposredno tiče našeg kluba. Očito je kako predmetna objava nije povrijedila niti je mogla povrijediti interese HKS-a/sponzora, već je potencijalno povrijedila isključivo ega i taštine pojedine gospode iz Lipovečke 1 (sjedište HKS-a).

Iako ste se vjerojatno zapitali koje je obrazloženje takve odluke i je li HKS ukazao na koji način smo nanijeli štetu sponzorima lige moramo istaknuti da to pitanje i nas muči obzirom da HKS nije argumentirao izricanje takve kazne već je isključivo navedeno, cit: „Zbog neodgovornih izjava službenih i odgovornih predstavnika klubova u medijima kažnjava se „KK”DIADORA” prema čl.62.F.2. Propozicija natjecanja s 5.000,00 kn.“.

Smatramo da je minimalan ljudski i sportski (a kamo li pravni) standard da se izricanje sankcija opravda jasnim i smislenim obrazloženjem.

Iz svega navedenog jasno proizlazi da HKS zloupotrebljavajući poziciju moći i autoriteta sasvim proizvoljno i arbitrarno tumači odredbe Propozicija natjecanja kako bi kroz izricanje novčane kazne de facto penalizirao prenošenje javno dostupnih informacija te praktički doveo u pitanje slobodu izražavanja misli kao ustavnu kategoriju.

U ovom trenutku dolazimo do začuđujuće spoznaje, a to jest da sukladno Propozicijama natjecanja protiv takve sankcije HKS-a nije dopušteno podnošenje žalbe !?! Nameće se pitanje kojim su se to pravnim, ljudskim i sportskim načelima vodili tvorci Propozicija natjecanja kada su u pogledu izricanja takvih sankcija HKS postavili u poziciju apsolutne moći i nepogrešivosti, bez omogućenog prava na preispitivanje opravdanosti donošenja takvih odluka pred višim tijelom. Mišljenje slobodno donesite sami.

Imajući u vidu sve navedeno, logičkim se nameće pitanje je li HKS postavio sebe i sponzore prvo iznad Ustava RH i pozitivnih propisa RH, a potom i iznad svih klubova, te je li politika kažnjavanja malih klubova na ovako maliciozan i perfidan način, politika vodstva HKS-a usmjerena na popularizaciju i revitalizaciju hrvatske košarke?

Naposljetku, želimo vjerovati da će Arbitraža HKS-a pravilno utvrditi činjenično stanje te poštujući pozitivnopravne propise i interne akte HKS-a donijeti pravilnu odluku o žalbi, obzirom da nam je pomalo teško za vjerovati da bi ijedan član arbitražnog vijeća želio imenom i prezimenom stati iza nepropisno izrečenih kazni.”