25 tra 2024
KK ZADAR O USPJESIMA MLAĐIH KATEGORIJA “Poražavajuće je da mi u reprezentativnim selekcijama, od U-14 do U-20, nemamo ni jednog trenera”
KK Zadar

KK ZADAR O USPJESIMA MLAĐIH KATEGORIJA “Poražavajuće je da mi u reprezentativnim selekcijama, od U-14 do U-20, nemamo ni jednog trenera”

Iako se po pitanju financija nalazi u nezavidnoj situaciji, a ništa bolja situacija nije niti u upravljačkom dijelu, gdje verbalni i svaki ostali rat na relaciji Uprava – Nadzorni odbor traje već neko vrijeme, Košarkaški klub Zadar na parketu, unatoč tome, ipak ostvaruje uspjehe. Prvenstveno se to odnosi na omladinski pogon gdje su juniori, pretkadeti i Škola Košarke sa selekcijom U-13 već potvrdili plasman na završni turnir Prvenstva Hrvatske, dok su kadeti praktički osigurali to isto s obzirom da se u ovom trenutku nalaze na prvom mjestu ljestvice, a do kraja natjecanja u Jedinstvenoj kadetskoj ligi ostala su za odigrati još četiri kola.

Naravno da čelni ljudi kluba nisu propustili priliku pohvaliti se tim rezultatima pa su na današnjoj konferenciji za medije, održanoj nakon dugo vremena u press centru dvorane Krešimira Ćosića, o njima govorili sportski direktor  Zvonimir Ridl, voditelj omladinskog pogona Tihomir Bujan kao i direktor kluba Željko Žilavec.

– Druga je ovo sezona zaredom kako imamo hvale vrijedne uspjehe u omladinskom pogonu. Imamo u svim mlađim selekcijama oko 20 reprezentativaca što je jedna raritet i to u Hrvatskoj nitko nema. Ono što je poražavajuće je da mi u tim selekcijama, od U-14 do U-20 nemamo ni jednog trenera. Praktički cijela prva petorka u 2006. godištu je iz našeg kluba ali niti jedna trener. U nekim okupljanjima je to bio Rajko Vidaković i smatram da to nije dobar stav HKS-a prema klubu, a onda analogno i prema samim trenerima – rekao je Bujan koji nije znao odgovoriti zašto se Savez ponaša na taj način.

– Nisam uključen u to kako se biraju izbornici. Meni je logično da se to vodi nekakvim rezultatima. Rajko Vidaković, koji je do prije mjesec dana vodio U-15 selekciju, već godinama radi dobar posao. Ali čini se kako je dobar samo kad treba organizirati okupljanja i treninge. A kada treba ići na neko prvenstvo onda ide netko drugi. Nije mi jasno zašto naši treneri ne dobivaju priliku. Mislim da je potrebno malo više komunikacije između klubova i Saveza. Oni nas ne pitaju puno kada pošalju dopis da žele nekog našeg igrača u reprezentaciji. Otvoreno sam im rekao da ne razumijem zašto nema komunikacije. Po meni trebali bi nas pitaiti barem kako se taj igrač ponaša i je li zaslužio da ide na reprezentativno okupljanje. Možda mi nešto režemo u klubu pa ne želimo da ide – kaže Bujan.

Zvonimir Ridl istaknuo je, pak, je najteži trenutak prelazak iz juniorske u seniorsku momčad i da tu posustanu mnogi.- Tu im je potreban daljnji nastavak kvalitetnog rada ali i trener koji će im dati šansu- rekao je Ridl i nastavio:

– Oni se moraju dokazivati kroz treninge, utakmice, ponašanje, ali s druge strane važno je da ih u prvoj momčadi dočekaju dobri igrači i karakteri koji će im biti uzor i pomoći im da se ne izgube u svemu. Krešo Ćosić je rekao da je ogromni uspjeh za klub ako izbaci jednog mladog igrača u seniore. Kada stavimo trojicu koji participiraju u igri, 5 ili 25 minuta, pitamo se zašto je četvrti dobio minutu. Evo za primjer Buljanu je ovo prva sezona, imao je fine minute, priliku kakvu ja i jedan Dejan Bodiroga, kasnije prvak svijeta, nismo imali kada smo bili tu. Sigurno je da će mladi dobiti šansu, da ćemo kada dovodimo igrače gledati da to budu mlađi s nešto iskustva poput Drežnjaka, ali da ćemo i od budućeg trenera tražiti da prihvati takvu viziju.

Direktor kluba Žilavec složio se s izlaganjima Bujana i Ridla dodavši da ništa nije došlo preko noći već da je to plod rada u koji je uložen trud, znanje i želja. Naglasio je i kako je klub istaknuo kandidaturu za domaćinstvo završnice koja će se odigrati krajem idućeg mjeseca.

– Mi bi htjeli biti domaćini završnice svih selekcija i ja se nadam da ćemo ispuniti i zadovoljiti kriterije HKS-a. Vidjet ćemo u kojem pravcu će to ići s obzirom da će tu trebati pokriti određene troškove – rekao je Žilavec dodavši kako će klub aktivno sudjelovati u nadolazećoj utrci Wings for life.

– Mi ćemo utrku podržati na način da se nekolicina naših kadeta i juniora kao volonteri uključe u tu akciju i da pomognu pri organizaciji. Imamo tu sportsku i moralnu odgovornost i želimo kao klub podržati ovu akciju i pozivam sve da se priključe ukoliko mogu na bilo koji način.

Za kraj Žilavca je dočekalo i pitanje izvan dnevnog reda o mogućem ulasku Red Bulla kao sponzora u KK Zadar što se u posljednje vrijeme sve češće čuje.

– Red bull je jedan od najvećih svjetskih brandova. Ali zna se koji sportovi njih privlače. To su adrenalinski sportovi, a mi s njima imamo jednu skromnu, da ne kažem, volontersku razinu suradnje. Mi to cijenimo i želimo to povjerenje koje od njih imamo vratiti pa i na ovaj način kroz samu utrku Wings for life. Ne stoji da će nam oni biti sponzori u nekom bližem periodu. U budućnosti možda – zaključio je Žilavec.

Na konferenciji je bilo riječi i o eventualnoj suradnji s KK Sonik Puntamikom, no kako se još uvijek ne zna u kojem će se rangu ona natjecati iduće sezone, a s obzirom da KK Zadar još nagodinu ima ugovor s KK Jazine – Arbanasi, ta će tema svoje konkretne obrise dobiti u bližoj budućnosti iako su iz Zadra naglasili kako neki raniji pokušaji suradnje s Puntamike nisu bili uspješni.