26 ruj 2022
Švedski atletski kamp po prvi puta u Zadru! Matea Brčina: “Nadamo se da će ovo prerasti u tradiciju!”
Atletika

Švedski atletski kamp po prvi puta u Zadru! Matea Brčina: “Nadamo se da će ovo prerasti u tradiciju!”

Po prvi puta u Zadar je, točnije u Športski centar Višnjik, stigao i jedan atletski klub iz Švedske koji će na atletskim stazama Višnjika, ali i na plaži Kolovare te parku Vladimira Nazora, u idućih sedam dana odraditi pripreme za buduća natjecanja.

Organizatorica i trenerica Švedskog atletskog kampa, kako i službeno glasi naziv ovih priprema, je Matea Brčina kojoj ovo nije prvi put kako u svom rodnom gradu vodi ovakav projekt. Naime, Matea je prošle godine već organizirala sportski kamp za djecu iz Zadra koji je bio uspješan, a nakon kojeg se ove godine odlučila na korak dalje te je ideju o dolasku u Zadar predstavila BOO IF klubu iz Švedske u kojem radi kao trenerica skakačkih disciplina.

Ideja je, naravno, pala na plodno tlo pa je tako 26 atletičara i atletičarki te trojica trenera došli u Zadar i prilično su uzbuđeni zbog svog prvog posjeta našem gradu i Hrvatskoj općenito.

– Ideja je zapravo da se ovakav program predstavi i ostalim klubovima u Švedskoj koji treniraju na istom prostoru gdje je i naš klub. Kad se vratimo u Švedsku mislila sam da sve materijale s ovog događaja predstavimo njima i sigurna sam, s obzirom na to kakva je bila reakcija i odaziv roditelja koji su po prvi put pustili svoju djecu same preko granice, da neće biti problema organizirati ovakve kampove i u budućnosti. Prvi trening smo odradili jučer i danas nam je drugi dan. Svi su jako zadovoljni i oduševljeni Višnjikom i opremom koju mi ovdje imamo. Tako da je zasada sve super – kaže Matea i ističe kako su svi polaznici kampa zadovoljni i oduševljeni Zadrom i Višnjikom.

Matea Brčina s trenerima iz Švedske na Višnjiku

– Smješteni su na poluotoku u centru i to im je fantastično. Idu pješke na treninge i sve im je na ruku. Oduševljeni su na činjenicu kako je grad idealno velik, ili idealno mali, za obići pješke. S obzirom na veličinu Stokholma to je neusporedivo.

Njene riječi potvrdio je i trener Thomas Linden koji se uz sve obaveze stigao i okupati u našem plavom moru bez obzira na trenutačnu temperaturu od nešto manje od 13 stupnjeva.

– Rekli su nam da će biti hladno, ali je ustvari bilo toplo. Negdje oko 17 stupnjeva, mislim. Obično ne idem ako temperatura nije oko 22 stupnja ali bilo je baš dobro. I sve ostalo je sjajno. Pogotovo ovaj Športski centar s dvoranom, bazenom, nogometnim terenom i svim ostalim sadržajima. Ono što me posebno oduševljava jest da ovdje imate trenere koji rade za plaću što ne postoji u Švedskoj. Mi volonterski radimo u klubovima. Ovo je kao da smo kod kuće i možda još i bolje. Vrlo sam pozitivno iznenađen – kaže Linden.   

Cilj ovakvih kampova je proširiti poslovni plan sportskih priprema u Zadru i na druge sportove i klubove u Švedskoj i dovoditi ih dva puta godišnje.