11 kol 2022
15 GODINA PK JADERA Marijan Čulina: “Ponosni smo na sve učinjeno i spremni nastaviti još jače”
Plivanje

15 GODINA PK JADERA Marijan Čulina: “Ponosni smo na sve učinjeno i spremni nastaviti još jače”

Plivački klub Jadera ovaj mjesec slavi velikih 15 godina rada. Tim povodom razgovarali smo s Marijanom Čulinom, jednim od osnivača kluba i glavnim trenerom, koji je itekako ponosan na sve što je učinjeno od prvoga dana rada kluba. Ima i zašto biti.

– Teško mi je reći točnu brojku, ali u našem je klubu sigurno preko 1000 djece naučilo plivati, na stotine ih je otišlo na državna prvenstva, a dio njih i osvajao medalje. Postali smo važan faktor na plivačkoj karti Hrvatske i na to smo ponosni. Naravno i zahvalni svim našim trenerima, djelatnicima, plivačima, roditeljima, partnerima i sponzorima, bez kojih ništa od toga ne bi bilo moguće – na prvu će Čulina.

Posebna zahvala upućena je Upravi kluba i Gradu Zadru.

– Naši prohtjevi generalno nisu veliki, ali činjenica da se, kada god nešto trebamo, imamo kome obratiti za pomoć, za nas je velika stvar. Naravno, Grad Zadar nam je tu od posebne važnosti zbog financiranja bazena na Višnjiku, jer da nije Višnjika ne bi bilo ni sjajnih plivačkih rezultata u Zadru.

Tko sve čini PK Jadera?

– Predsjednik kluba je Vitomir Burčul, ja sam tajnik i glavni trener, administrativna tajnica je Petra Bavdek, trener natjecateljskih ekipa je Edgar Nimac, dok u školi plivanja rade Danijel Torbarina, Ante Džaja i Lucijan Krpina. Nadam se da će se uskoro našem timu pridružiti još neki mladi bivši plivači, koji su se odlučili školovati za trenera poput Lea Bavdeka, što nas također posebno veseli. Naravno, klub prije svega čine svi njegovi polaznici, zbog kojih svi i jesmo tu.

Teško je prebrojati sve medalje i uspjehe u ovih 15 godina. Koji su vam posebno ostali u sjećanju?

– Neću previše nabrajati da ne bih nekoga izostavio, ali osvajanje naše prve medalje na državnom prvenstvu bilo je na neki način pokretač cijele ove priče. Svi su se tada pitali koji je ovo klub, odakle sad oni… Sve dalje bila je nadogradnja dobroga rada. Posebno smo ponosni i na našu obuku neplivača, koja je prepoznata u cijelom gradu i koju svake godine popunimo do maksimuma. Najsretniji smo kada nam se roditelji, čija su djeca već bila kod nas, vraćaju s drugom djecom. To je nam je najveća nagrada i najbolja promocija kvalitetnog rada – ističe Čulina.

Često su cure i dečki iz Jadere na pripremama i van granica Hrvatske.

– Dosta godina išli smo na Kupres, nakon toga u Sloveniju pa u Sarajevo, gdje imamo odličnu suradnju sa PK Sport Time. Svugdje smo imali odlične uvjete, posebno u Sarajevu, gdje smo učili skijati te smo na raspolaganju imali i olimpijski bazen. Svakako, želja nam je s tom praksom nastaviti i u budućnosti.

PK Jadera trenutačno broji oko 200 članova, a osnovan je i klub za plivače s posebnim potrebama PKOI Jadera, kojeg vodi trener Ante Džaja.

– To je također jedna posebna vrijednost našega kluba. Antin rad s djecom prepoznat je diljem Hrvatske i sa svih se natjecanja vraćaju s mnoštvom medalja. Naravno, tu je i onaj segment koji je mnogo bitniji od samih rezultata, a to je fizička i društvena aktivnost za tu djecu.

Konačno, planovi i želje PK Jadera za budućnost?

– Prije svega da se cijeli svijet što prije vrati u normalu, a onda i da se napravi olimpijski bazen u Zadru, kako bismo napokon dobili sve uvjete. Naravno, kada se sjetimo da nekada nismo imali ni ovaj zatvoreni, moramo biti zadovoljni, ali 50 metarski bazen će sigurno dati dodatan zamah plivanju u Zadru – zaključio je Čulina.