26 ruj 2022
Meštrović i Rubeša: “Tražimo reviziju, ostavku Žilavca i novi izbor sportskog direktora inače od nas više neće dobiti ni novčića!”
Domaća košarka

Meštrović i Rubeša: “Tražimo reviziju, ostavku Žilavca i novi izbor sportskog direktora inače od nas više neće dobiti ni novčića!”

Revizija, ostavka direktora Željka Žilavca i reizbor sportskog direktora – uvjeti su koje su pred vlasnika KK Zadra, odnosno Grad Zadar postavili predsjednik i član, u ovom trenutku, nelegitimnog Nadzornog  odbor kluba Ante Rubeša i Enio Meštrović danas u Jazinama.

– Tražimo da vlasnik kuba Grad Zadar raspusti Upravu KK Zadra, odnosno Željka Žilevca zbog toga što njegovo financijsko izvješće nije prošlo naš Odbor. Od kad smo preuzeli odgovornost smo svjesni toga da klub može egzistirati kao pravi klub ali pod ovim postavkama to nije slučaj. Saznali smo neke frapantne iznose koje je Žilavec odobravao i to je razlog zašto smo povukli točku o kreditu s dnevnog reda Gradskog vijeća.

Prema Rubešinim riječima, Žilavec je za smještaj osmorice igrača uoči početka sezone platio preko 500 tisuća kuna i to za period manji od dva mjeseca te da je dio sponzorskih sredstava od Tommyja koristio samostalno.

– Tommy jedan dio sponzorskih sredstava uplaćuje novčano a jedan dio putem potrošačke kartice. Riječ je oiznosu od 152 tisuća kuna. Mi do danas, nakon svih upita još uvijek nemamo nijedan R-1 račun za pravdanje tih sredstava tako da postoji osnovana sumnja da direktor ta sredstva troši samo na sebe. Zbog svega navedenoga Rubeša i Meštrović, kažu, nisu spremni dati suglasnost za pozajmicu ili kredit i vratiti sve na Gradsko vijeće.

Što se samog natječaja za izbor sportskog direktora tiče, Rubeša kaže kako se natječaj ne bi niti pokrenuo da nije bilo njihovog inzistiranja.

– Mi smo inicirali natječaj za sportskog direktora. KK Zadar je bio više od godinu dana bez sportskog direktora,  a natječaj na kraju završio tako da je Žilavec samoinicijativno pozvao određene ljude i odabrao tog kandidata. Apsurd je da mi kao Nadzorni odbor biramo trenera, a nemamo veze sa sportskim direktorom. To ćemo sigurno u budućnosti promijeniti jer mi bi trebali biti nadležni nad sportskim direktorom, a on, pak, nad trenerom.

Na riječi Rubeše nadovezao Meštrović koji je rekao kako im se od samog početka podmeću noge i pokušava opstruirati rad.

– Kad smo došli do situacije da izaberemo neovisnu reviziju u tom trenutku smo izgubili jednog člana u NO i postali nelegitimni. Sada sa novim Statutom s nove Skupštine opet bi bili nelegitimni mjesec-dva dana dok se ne izabere novi član. A mi smo odobrili sve stvari koje su se kroz Gradsko vijeće tražile od nas. Stvari poput rebalansa proračuna od 2 i pol milijuna kuna iako to stvarno nismo htjeli. Nakon toga izglasali smo i proračun i novih pet milijuna kuna jer smo mislili da je to iznos koji bi trebao biti dovoljan do kraja sezone da bi se platili igrači i radna zajednica. Međutim, taj je novac već potrošen, a igrači su već u zaostatku s plaćanjem, treneri mlađih uzrasta nisu plaćeni, a s tim je novcima plaćen kredit koji dignut prije izbora. Radi nam se iza leđa i mi ne možemo nadzirati kaos ili samovolju koja proizlazi od direktora i vlasnika kluba.

– Ovo ovako dalje više neće ići. KK Zadar ili direktor ili izvršna vlast, Branko Dukić i Ivan Mijolović, su u ovom trenutku preuzeli odgovornost nad klubom jer od nas neće dobiti više ni kune jer nisu ispoštovali one uvjete zbog kojih smo došli u ovaj klub da se očisti – kazao je Meštrović i dodao:

– Ti uvjeti su neovisna revizija pod broj jedan. Sada će zbog netransparentnosti, kao što je to bio slučaj i kod Branimira Longina, koji je preuzeo odgovornost, uslijediti i ostavka Željka Žilaveca, a treća stvar je ponovni izbor sportskog direktora na osnovi revizije da vidimo kakav to novi sportski direktor može iznijeti novu priču u ovom gradu u kojem je simbol košarka ali da ga iznese na zdravim osnovama. Od nas kroz Gradsko vijeće više neće dobiti ni kune, a sada neka se Žilavec i izvršna vlast misli kako će se opravdati igračima i radnoj zajednici iza kojih stojimo i stat ćemo istog trenutka kada se ispoštuju svi uvjeti na kojima smo inzistirali od samog početka.

Na pitanje koliko bi otkaz Žilavecu i Ridlu koštao porezne obveznike i klub Meštrović je rekao kako su s klubom imali dogovor da zajednički odluče kakva je budućnost kluba, a da je Žilavec to izigrao.

– Ako su pametni zamolit će svoje ljude da se na vrijeme maknu i neće imati nikakav trošak. A ako ćemo ići na način da to bude pravno onda će troškovi biti veliki. A do tada će se izgubiti i prva ekipa, interes ljudi za košarkom i pripremu iduće sezone – zaključio je Meštrović.

U svom obraćanju članovi Nadzornog odbora iznijeli su i podatak kako KK Zadar termine u ŠC Višnjik plaća više od 200 tisuća kuna mjesečno. Ti troškovi, prema njima, dali bi se smanjiti za 70% ukoliko bi se treninzi prve momčadi prebace u dvoranu broj 3, gdje su troškovi termina znatno jeftiniji nego u glavnoj dvorani, a da se cijeli juniorski pogon prebaci u Jazine.