26 lip 2022
Prošlo je 14 godina od smrti Hrvoja Ćustića
Foto: Vedran SITNICA
Domaći nogomet

Prošlo je 14 godina od smrti Hrvoja Ćustića

Četrnaest godina prošlo je već od toga kobnoga dana.

Trećeg travnja 2008. godine Hrvoje Ćustić preminuo je od posljedica udarca glavom u betonski zid stadiona Stanovi, zadobivenog pet dana ranije na utakmici Prve HNL Zadar – Cibalia. Bila je to jedna od najvećih tragedija hrvatskog sporta, a Hrvoje je postao i ostao jedina žrtva hrvatskih stadiona.

Svake godine na ovu tužnu obljetnicu Hrvoja se prisjećaju mnogi, njegova obitelj, prijatelji, bivši suigrači, treneri, svi oni koji su ga voljeli ili barem malo poznavali. Pa i oni koji ga poznavali nisu, ali ih je strašna tragedija emotivno približila tom sjajnom mladiću i odličnom nogometašu. Hrvoju su bile tek 24 godine.

– Rođen je 21. listopada 1983. godine u Zadru, u obitelji Svetka i Marine Ćustić. Osnovnu školu počeo je pohađati u Murvici, ali je zbog rata tamo okončao samo prvi razred i školovanje nastavio i završio u Osnovnoj školi Šime Budinića u Zadru. Ugostiteljsku školu upisao je u Splitu, a završio u Zadru. Smrt mu je spriječila pripremani studij na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

Nogometnu karijeru Hrvoje je počeo u pionirima Zadra 1994. godine, da bi razdoblje od 1998. do 2000. u kadetskom uzrastu proveo u splitskom Hajduku, s kojim je osvojio hrvatski nogometni kup za taj uzrast. U Zadar se vratio 2000. godine i tu odradio juniorski staž, nakon kojega je, procijenjen kao vrlo darovit nogometaš, priključen seniorskom sastavu Zadra.

U matičnom klubu bio je do 2005. godine, kada je prešao u NK Zagreb, u kojemu je, uz tek jednomjesečni izlet u Međimurje, proveo dvije godine. Povratak u Zadar uslijedio je 2007. godine.

Sudjelovao je u mnogim kampovima za mlađe uzraste u organizaciji Nogometnog saveza Dalmatinske regije, a također je bio član i hrvatskih nogometnih reprezentacija uzrasta U-20 i U-21. Za mlađi uzrast odigrao je tri utakmice, a za stariji sedam. U HNL-u igrao je 127 utakmica. Dana 29. ožujka 2008. godine na utakmici Zadar – Cibalia zadobio je teške ozljede glave, od čijih je posljedica 3. travnja preminuo.

*Iz knjige “Sjećanje na Hrvoja” Drage Marića u izdanju Udruge navijača Tornado Zadar.

Počivaj u miru, dragi Hrvoje.