25 lip 2022
MAŠINA-POPOVIĆ-ŠANGO Kroz sport naučimo djecu da samostalno vode svoj život, ne odustajmo od njih, posvetimo im vrijeme!
Ostali sportovi

MAŠINA-POPOVIĆ-ŠANGO Kroz sport naučimo djecu da samostalno vode svoj život, ne odustajmo od njih, posvetimo im vrijeme!

Djeca u sportu jučer, danas, sutra naziv je stručno-edukativnog skupa održanog u subotu u VIP salonu dvorane Krešimir Ćosić na Višnjiku u organizaciji Ars sport kineziološkog učilišta i Udruge kondicijskih trenera Zadarske županije. Govornicu su bili ravnatelj učilišta Tonći Mašina, predsjednik udruge Jure Šango te legendarni zadarski košarkaš Marko Popović, a raspravom u kojoj su sudjelovali i posjetitelji skupa moderirao je sportski novinar Branko Tabak.

Skupu su se odazvali sportski stručnjaci, psiholozi, legendarni profesori tjelesne i zdravstvene kulture, sportski djelatnici koji godinama nose sport i ulažu značajne napore da se u teškim vremenima održe vrijednosti sporta te polaznici Ars sport učilišta iz Zadra i Rijeke.

Ravnatelj Ars sport učilišta Tonći Mašina tijekom zanimljive rasprave ukazao je na važnost edukacije trenera.

‘Edukacija, edukacija, edukacija… Unatoč činjenici da je promjena jedina konstanta u procesu izobrazbe sportaša centralna figura je trener. On je taj koji odgojno usmjerava djecu, kanalizira informacije prema roditeljima i na kraju krajeva nadzire njihov školski uspjeh. Trener je taj koji se mora starati o njihovom angažmanu u školi. Krajnji cilj rada s djecom u sportu je formiranje cjelovite ličnosti koja će biti sposobna samostalno voditi i organizirati svoj život, a profesionalni sportaš je cilj koji može i ne mora biti ostvaren. Zato je edukacija trenera ključna’, rekao je Mašina.

Marko Popović je ukazao kako u sportskim školama djecu treba učiti da je sport igra i da uživaju sa svojim vršnjacima, a u omladinskom pogonu da respektiraju svoje suigrače i pobjeđuju, ali na pošten način uz uvažavanje trenera, suigrača i protivnika.

‘Potrebno je ponavljati bazične stvari da bi se pohranile u dugoročnu memoriju i raditi na nadogradnji te postaviti jasne ciljeve adaptirane dobu djeteta’, rekao je Popović koji je poslao vrlo snažnu poruku s ovog skupa:

‘Ne odustajmo olako od djece i njihovih snova, zaštitimo ih od mora negativnih informacija u današnjem svijetu’.

Na ove riječi nadovezao se Jure Šango:

‘Današnji stil života uvelike se razlikuje od onog prije 20 ili 30 godina dok se sustav sporta djece i mladih nije puno promijenio. Potrebne su korjenite promjene koje će povećati broj aktivnih sati djece koja su i u sportu i izvan njega. Neke od promjena su lako ostvarive i u rukama su trenera. Treneri i klubovi mogu jednostavno proširiti svoje programe i osigurati djeci ono što im je najpotrebnije – igru i boravak na otvorenom. Neformalni trening predstavlja možda najveću razliku onog što je bilo nekad i onog što je sad. Nekad su djeca uz sportski trening u klubu, ‘trenirala’ i na svom košu, igrala se lovica, skrivača i kojekakvih igara, a toga danas ima sve manje i zamijenjeno je ometajućim faktorima. Mi treneri nećemo moći oduzeti mobitele i tablete iz ruku djece, ali moramo maksimalno iskoristiti vrijeme koje imamo s tom djecom i maksimalno ga povećavati…Potrebno je osmisliti programe, možemo ih nazvati kompenzacijskim sportskim treninzima, koji bi postali karika koja nedostaje’, rekao Šango koji je uz zahvalu Ars sport učilištu na pozivu za sudjelovanje posebno naglasio još jednu stvar:

‘Ovakve skupove je potrebno što češće provoditi i trenere obvezati na dolazak jer očito je da su i trenerski nemar i nerazumijevanje, a često nažalost i needuciranost uzroci dosta problema u radu s djecom’.