29 ožu 2024
BIJEG IZ RATNOG VIHORA Ukrajinska reprezentacija u skokovima u vodu stigla u Zadar
Skokovi u vodu

BIJEG IZ RATNOG VIHORA Ukrajinska reprezentacija u skokovima u vodu stigla u Zadar

Nacionalni sportski savezi iz članstva Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) nastavljaju s prihvatom sportaša i sportašica izbjeglih iz ratom zahvaćene Ukrajine. Tako su u Zadar stigli ukrajinski predstavnici u skokovima u vodu koji će svoje treninge odrađivati na bazenu u Športskom centru Višnjik. Domaćini su Klub skokova u vodu Zadar i Hrvatski savez skokova u vodu.

– Nakon dopisa ukrajinske federacije za prihvat njihovih sportaša odmah smo krenuli s organizacijom. Zadar je bio prva opcija obzirom na najbolje uvjete za trening u Hrvatskoj, 43 ih se nalazi sada ovdje, sportaši, treneri i prateće osoblje. Svi su smješteni su u privatnom smještaju. Omogućit ćemo i nastupe na svim našim nacionalnim prvenstvima, to je najmanje što možemo učiniti za njih – istaknula je tajnica HSSV, Marina Novosel.

Ukrajinsku reprezentaciju koja je jedna od najjačih u svijetu predvodi legendarni Illya Kyasa, osvajač brončane medalje 2008. u Pekingu, te peterostruki europski prvak te dvostruki svjetski viceprvak.

– Sretni smo jer smo došli na sigurno mjesto. Mjesec dana nismo trenirali zbog cjelokupne situacije u Ukrajini i rata koji se odvija. Najvažnije je da smo sada na sigurnom i da se koliko toliko uspijemo opet posvetiti treninzima. Nadam se da će rat uskoro završiti i da ćemo se što prije vratiti svojim kućama. Zahvaljujem našim domaćinima koji su nas izvrsno prihvatili, jako su ljubazni i uvijek su tu za sve što nam treba – rekao je Kyasa.

– Drago nam je što smo se u kratkom vremenu uspjeli organizirati i smjestili svoje sportske prijatelje koji su se ovdje sklonili od ratnog vihora koji je u njihov državi. Tu smo za sve što im treba – dodao je na kraju predsjednik Kluba za skokove u vodu Zadar, Marko Nevešćanin.