27 srp 2024
Najbolji košarkaš u povijesti KK Zadra – Krešimir “Krešo” Ćosić
KK Zadar

Najbolji košarkaš u povijesti KK Zadra – Krešimir “Krešo” Ćosić

Krešimir “Krešo” Ćosić bio je hrvatski profesionalni košarkaš i trener. Bio je student na Sveučilištu Brigham Young. Revolucionirao je košarku ne samo u Jugoslaviji i bio je prvi košarkaš svijeta koji je zaigrao na svih pet pozicija, od playa do centra. 1996., godinu nakon prerane smrti, Ćosić je izabran u Naismith Memorial košarkašku kuću slavnih kao tek treći međunarodni igrač ikad. Krešo je dobio i FIBA-in orden za zasluge.

Hrvatski košarkaški kup i domaća arena KK Zadar nose njegovo ime. Ćosić je dva puta proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća, od strane Sportskih novosti i Hrvatske televizije. Pored košarke, Ćosić je bio i poznati crkveni misionar i poglavar Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana, a okušao se i kao diplomata, obavljajući funkciju zamjenika veleposlanika Hrvatske u SAD-u u Washingtonu, D.C.

Ćosić je rođen u Zagrebu, 26. studenoga 1948. u obitelji Ante i Darinke Ćosić. Stasao je u gradu Zadru, a karijeru je započeo je 1965. igranjem u KK Zadar. U Zadru je imao mnogo uspjeha osvojivši tri naslova prvaka Jugoslavenske lige za kratko vrijeme i to 1965., 1967. i 1968. godine.

U ljeto 1969. Ćosić na nagovor finskog igrača Veikka Vainioa odlučuje se za studije na Sveučilištu Brigham Young, gdje počinje igrati za BYU Cougars. Te 1969. Krešo se preselio u Sjedinjene Američke Države. U brucoškoj je godini nastupio u 12 utakmica s prosjekom od 17,4 poena i 12,6 skokova po utakmici. U svojoj drugoj godini u prosjeku je bilježio 15,1 poen i 12,6 skokova po utakmici, što je BYU dovelo do prvenstva WAC 1971. godine.

U svojoj drugoj godini ponovno je predvodio svoju momčad do prvenstva WAC-a, postižući sjajnih brojke, u prosjeku 22,3 poena i 12,8 skokova po utakmici te biva nagrađen All-American počastima od strane uglednog United Press Internationala. Tako je postao prvi igrač van Amerike koji je to postigao. Kao nagrada,  na NBA draftu 1972. biva odabran od strane Portland Trail Blazersa, ali ih odbija i odlučuje ostati u BYU Cougarsima.

Kao senior, u prosjeku je postizao 20,2 poena i 9,5 skokova po utakmici, a opet je dobio All-American počasti od strane United Press Internationala. Njegov košarkaški prosjek u karijeri bio je 18,9 poena i 11,8 skokova po utakmici. Najbolje kladionice u Hrvatskoj za online klađenje, tvrde da bi danas, s ovakvom statistikom, bio jedan od najubojitijih i najvoljenijih svjetskih atleta i prvi na brojnim listama.

Marriott center na BYU-u, sagrađen je za vrijeme Ćosićeve karijere na BYU-u, Smith Field House nije mogao primiti sve obožavatelje pa se kaže o Marriott centru – izgradio ga je Stan Watts, platio Marriott, a Krešo ga napunio.

Na NBA draftu 1973. Ćosić je izabran od Los Angeles Lakersa u 5. rundi (od ukupno 84.). Odbio je nekoliko profesionalnih ponuda iz NBA i ABA-e te se vratio doma u Hrvatsku, gdje je ponovno igrao za KK Zadar od 1973. do 1976. godine. Zaslužan je za dovođenje prvog Amerikanca koji je zaigrao za jugoslavensku klupsku momčad. U Zadar je doveo Douga Richardsa.

Nakon toga igrao je za AŠK Olimpiju (1976. – 1978.), Virtus Bolognu (1978. – 1980.) te za Cibonu Zagreb (1980. – 1983.). Cibonin pobjednički niz 80-ih bio je ponajviše zato što su, zahvaljujući Ćosiću, osvojili svoj prvi Europski kup.

Ovakva legenda jednom se rađa!