29 ožu 2024
NIŠTA OD OBRANE KUPA Cibona povela 16-2 i otišla u finale
Foto: Mihal Jacić
KK Zadar

NIŠTA OD OBRANE KUPA Cibona povela 16-2 i otišla u finale

Košarkaši Zadra neće u finalu braniti trofej Kupa Krešimira Ćosića osvojen posljednje dvije godine. U polufinalu završnog turnira u Rijeci bolja je bila Cibona rezultatom 77:72. I to posve zasluženo, jer Zagrepčani su bili u prednosti doslovno cijelu utakmicu.

Kada se sagleda cijeli tijek utakmice, moglo bi se reći da je odlučena u prvih sedam i pol minuta. U tom su razdoblju, naime, Zadrani postigli tek dva poena (Junaković za 2:2 na samom otvaranju), a Cibona čak 16. Pritom se razigrala cijela petorka momčadi Gašpera Okorna, jer u strijelce su se upisali Reuvers, Branković, Drežnjak, Gegić i Gnjidić.

Tricom Cartera u 8. minuti pa nedugo zatim i Vukovića za 16:8 započeo je zadarski lov, koji je trajao sve do posljednje minute. Ali – bezuspješno. Jer kad god bi se momčad Vladimira Anzulovića približila, protivnici bi ubacili tricu ili se nekakvom mini-serijom ponovno odvojili. Najbliže je Zadar bio tri i pol minute prije poluvremena, kada je Jordano pogodio tricu za -3, 34:31, ali na poluvrijeme je Cibona ipak otišla s dvocifrenom prednošću, +11, 46:35.

U drugom poluvremenu nastavljen je zadarski lov na “vukove”. Tako je bilo 50:45 pa 61:55 na kraju treće dionice. I opet je Cibona početkom četvrte pobjegla na +10 (67:57) i opet se Zadar vratio na -5, 68:63, pet minuta prije kraja. I tu je propustio veliku priliku da uhvati potpuni priključak, jer nije realizirao dva uzastopna napada, da bi na drugoj strani Nakić iz skoka u napadu zabio važan koš-faul za 71:63.

Kada je Cibona u 39. minuti ponovno otišla na +10 (75:65), činilo se da će sama završnica proći potpuno mirno, no Zadrani su još jednom pokušali vratiti nadu. Jordano je pogodio tricu pa Mavra, nakon Gegićevog promašaja, bacanja za 75:70, kada je na seamforu ostalo još 55 sekundi. Odmah potom Carter je presjekao loptu i dodao Jordanu, koji ovoga puta nije bio precizan za mogućih -2.

Ali promašio je na drugoj strani ponovno Gegić pa je Carter na asistenciju Mavre smanjio na jedan posjed zaostatka 75:72. Semafor je pokazivao još 11.6 sekundi do kraja i bilo je jasno da će Zadrani raditi prekršaj, što Cibona nije propustila iskoristiti. Vildoza je bio mirne ruke s penala za 77:72, na drugoj strani je Mavri dosuđen prekršaj u napadu i tu je priči konačno bio kraj.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Amar Gegić sa 13 poena, Mateo Drežnjak sa 12 te Jose Vildoza i Toni Nakić sa po 11 koševa. I Zadar je imao dvoznamenkastu četvorku, Jordana sa 16, Thompsona sa 14, Mavru sa 13 i Cartera sa 12 poena, ali ovaj put to nije bilo dovoljno za plasman u finale. Kobno je bilo loše otvaranje te previše greškama u trenucima kada se otvarala prilika za povratak u egal. KOMPLETNA STATISTIKA

U sutrašnjem finalu Cibona će igrati protiv boljeg iz susreta Splita i Cedevite, koji je na rasporedu večeras u 20:30.