16 kol 2022
ŠIME KRALJEVIĆ: “Za zadarsku žensku košarku jedan jači klub bio bi mnogo bolje rješenje”
Košarka

ŠIME KRALJEVIĆ: “Za zadarsku žensku košarku jedan jači klub bio bi mnogo bolje rješenje”

Sa Šimom Kraljevićem, trenerom košarkašica ŽKK Zadar Plus, razgovarali smo prije prošlotjedne utakmice protiv “gradskog rivala” ŽKK Zadra. I tako smo kroz priču došli do mnogo zanimljivijeg “štiva” od onoga što je bila sama najava tog susreta. A to je budućnost ženske košarke u Zadru.

– Zadar ima veliku mogućnost napretka u ženskoj košarci. Smatram da bi baš ta dva kluba, koji postoje u gradu, dogovorom ili fuzijom mogli stvoriti jedan jako konkurentan klub u Premijer ligi. Iskreno, to je moja želja – rekao je Kraljević, kojega smo potom priupitali da nam još malo elaborira tu ideju.

– Ima prostora za dva kluba, ali mislim da bi bilo kudikamo bolje i isplativije da postoji jedan jači klub, koji bi imao još veće mogućnosti napretka. Naravno, to je trenutačno samo moja osobna želja – dodao je trener “Plusica”.

Kraljević je svojevremeno, kao trener Sonik Puntamike, zagovarao bolju suradnju s Košarkaškim klubom Zadar kao temelj razvoja mladih igrača.

– Ovo što danas postoji na relaciji Zadar – Jazine, to je bila moja želja sa Sonikom. Znate, kolač nije velik, a svi se želimo nahraniti od tog kolača. A ako imate mnogo sitnih gladnih usta, onda ni za koga nema dovoljno – slikovito će Kraljević.

No, vratimo se na žensku košarku. Postoji li realna mogućnost fuzije klubova u Zadru?

– Dok je živih ljudi, za sve postoji mogućnost. Nije tu bitno tko će biti na kojoj funkciji, treba ostaviti vlastite taštine sa strane i sve podrediti razvoju mladih ljudi. Uz određene kompromise s jedne i druge strane, sve se može dogovoriti, bitna je samo dobra volja te sjesti za zajednički stol i napraviti dobar plan i program. I pritom ne mislim samo po pitanju fuziranja klubova, nego općenito razvoja ženske košarke u Županiji. Imamo dosta sredina u kojima treba proširiti bazu, od  Benkovca i Biograda nadalje. Treba zaposliti nekoliko trenera za rad s mladima te povećati bazu i potom nastaviti razvijati domaće igračice. Život stvara prilike, samo ih treba znati prepoznati i iskoristiti.

Čest problem u Zadru je i odlazak ili prestanak igranja velikog broja igračica nakon srednje škole.

– Kod nas u klubu je nekoliko djevojaka koje su se na više godina ostavile košarke pa potom vratile. To je logično, jer ako nemaju stimulansa i neke financijske perspektive da će moći živjeti od sporta, okreću se drugim prioritetima, a to je prvenstveno školovanje. Toga će uvijek biti, ali mi jednostavno moramo proširiti bazu tako da, kada dio djevojaka i ode na fakultet, zadržimo gro ekipe u jednom klubu, koji će biti konkurentan u Premijer ligi. Jer mislim da se svi slažemo da Zadar mora imati žensku košarkašku ekipu u najvišem rangu.

Kraljevićevo promišljanje, dakako, nije “od jučer”.

– Oduvijek mi je bila važna vizija razvoja. Naravno, rezultat je bitan, da me ne bi netko krivo shvatio, ali za mene je još i važnija dobra dugoročna strategija razvoja. Rezultat se može “poklopiti” kada se složi dobra ekipa, uz trenutak inspiracije pa i sreće, ali samo je kontinuiran i sustavan rad te napredak iz godine u godinu pokazatelj dobrog plana i programa razvoja nečega. To je moj sportski cilj pa mogu reći i životno nahođenje – zaključio je Kraljević.