25 lip 2022
KVALIFIKACIJE ZA SP Dario Gjergja nadmudrio Svetislava Pešića
Foto: FIBA
Košarka

KVALIFIKACIJE ZA SP Dario Gjergja nadmudrio Svetislava Pešića

Sjajno je kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. otvorila reprezentacija Belgije, koju vodi zadarski stručnjak Dario Gjergja. Belgijci su u prvom kolu na gostovanju svladali Slovačku s uvjerljivih 57:83, da bi u drugom kolu danas na domaćem terenu u Monsu pobijedili Srbiju rezultatom 73:69.

I to nakon velikog preokreta. Jer Gjergjina je momčad u prvom poluvremenu zaostajala najvećih 14 razlike (22:36), a krajem treće četvrtine još uvijek -12 (49:61). U 33. minuti gosti su i dalje imali velikih +9 (54:63), ali su do kraja susreta postigli tek šest poena.

Sjajnom obranom Belgijci su posve poremetili Miloša Teodosića i društvo te napravili veliki preokret. Predvodio ih je iskusni, 35-godišnji Sam Van Rossom sa 20 koševa i tri asistencije, dok je Ismael Bako postigao 14 poena, uz 11 skokova i pet asistencija. U redovima Srbije najefikasniji su bili Aleksa Avramović sa 19 te Filip Petrušev sa 16 koševa, dok je Teodosić zabio 14 uz osam asistencija, no momčad Svetislava Pešića je u zavšrnici posve nestala s terena.

Premda kvalifikacije u ovom formatu, gdje većini momčadi nedostaju najbolji igrači, sigurno nemaju kvalitativnu težinu kao što bi imale da su svi kompletni, velika je ovo pobjeda za Belgiju i još jedna potvrda kakav posao u toj zemlji radi Dario Gjergja.