25 lip 2022
POVODOM 73. ROĐENDANA Na Višnjiku otvorena izložba u čast Krešimiru Ćosiću
Košarka

POVODOM 73. ROĐENDANA Na Višnjiku otvorena izložba u čast Krešimiru Ćosiću

Povodom 73. rođendana zadarskog, hrvatskog i svjetskog košarkaškog velikana danas je u hodniku dvorane koja nosi njegovo ime otvorena izložba koja svojim vrijednim eksponatima vjerno svjedoči o razdoblju u kojem je Krešo ostavio veliki trag.

Pristojno i skromno – ovim je riječima izložbu opisao njen organizator Krešimir Butić, voditelj i idejni začetnik Muzeja zadarske košarke te zaljubljenik u lik i djelo svog pokojnog imenjaka.

– Upravo je takav i bio naš Krešo. Skroman i pristojan. On je simbol zadarske košarke. Kad god se spomene dres s brojem 11 zna se na čiji se dres misli – kaže Butić objasnivši kako su svi eksponati izložbe fundus Muzeja zadarske košarke.

– Ovo je postav koji će privremeno biti ovdje u dvorani Krešimira Ćosića dok se ne izgradi nova zgrada u kojoj je zamišljen budući Muzej. Ne bih htio da zvuči ružno, ali ja više nemam strpljenja. Iz mene izvire navijačka želja. Kao što svi navijači gledaju prema osvajanju titula ja gledam prema ovom Muzeju. Postav o povijesti zadarske košarke tako ćemo, do izgradnje zgrade Muzeja, gledati ovdje u sklopu dvorane. Danas je rođendan Kreši pa je postav za njega. On će se mijenjati za prigodne obljetnice kao što je, primjerice, osvajanje naslova prvaka Jugoslavije.

Krešimir Butić, voditelj i idejni začetnik Muzeja zadarske košarke

Veliki dio eksponata koji se mogu vidjeti na ovoj izložbi, Butić je prikupio marljivim radom kroz posljednjih šest godina. Veliki trud koji je u sve to uložio na kraju se, ipak, isplatio.

– Zahvaljujem vama medijima. Vi ste to popratili na najbolji način. Zaista sam se svakodnevno odricao u svakom smislu. I fizičkom i psihičkom i materijalnom. Dao sam sebe u ovo. Sve što je bilo moguće dobaviti,a vezano je uz Krešimira Ćosića, danas je ovdje. Ja više od ovoga nisam mogao napraviti i zato mi je srce na mjestu – emocionalan je bio Butić.   

Na otvaranju izložbe bili su prisutni mnogi uglednici grada Zadra, predstavnici KK Zadra i veterana KK Zadra te brojni štovatelji pokojnog Kreše. Otvaranju je trebala prisustvovati i kćer pokojnog Kreše i predsjednica Udruge Dani Krešimira Ćosića Ana Pajurin Ćosić, međutim ona zbog vremenskih neprilika nije stigla u Zadar. Okupljenima se stoga obratila dopredsjednica Udruge Zdenka Zrilić koja je pozdravila ovu inicijativu.

– Zahvaljujemo se Krešimiru Butiću na ovome. Svi znamo što nama Krešo znači. Svima nama koji smo ga poznavali ali i svima vama koji ste s njim igrali i koji ste imali čast da s njim dijelite košarkaške uspjehe. Ono što mi iz Udruge možemo obećati je da ćemo se baviti sa još puno lijepih aktivnosti i samoj popularizaciji košarke. Sudjelovat ćemo i u tome da se Muzej oformi i da bude svima nama u čast.

Zdenka Zrilić, dopredsjednica Udruge Dani Krešimira Ćosića

Svi zainteresirani izložbu će moći posjetiti do 26. prosinca, a taj datum nije određen bez razloga. Naime, košarkašima Zadra upravo na taj dan u goste stiže Split gdje je Krešimir Ćosić također ostavio veliki trag.  

Krešimir Ćosić rodio se u Zagrebu ali je odrastao u Zadru gdje i počinje košarkašku karijeru u KK Zadru 1965. godine. Nastupao je i za Cibonu te igrao u Sloveniji i Italiji. Za europsku reprezentaciju igrao je 6 puta a proglašen je najboljim igračem europskih prvenstava 1971. i 1975. godine. Državno prvenstvo Jugoslavije osvojio je 6 puta a košarkaški kup 4 puta. Krešimir Ćosić preminuo je 25. svibnja 1995. godine, nakon kratke bolesti od raka limfoma, u Baltimoreu u SAD-u, prerano, s nepunih 47 godina života. Pokopan je na zagrebačkom Mirogoju.