25 lip 2022
“GRADU S LJUBAVLJU” Škola košarke Zadar turnirom i dodjelom priznanja prvoj generaciji trenera obilježava obljetnicu 50. godina djelovanja
Košarka

“GRADU S LJUBAVLJU” Škola košarke Zadar turnirom i dodjelom priznanja prvoj generaciji trenera obilježava obljetnicu 50. godina djelovanja

U godini u kojoj slavi okruglih 50 godina djelovanja, Škola košarke Zadar odlučila se toplom ljudskom gestom zahvaliti i nagraditi one najzaslužnije, koji su postavili temelje i vrijednosti na kojima Škola počiva i nakon pet desetljeća.

Program rada Škole te davne 1971. godine napravili su Giuseppe Pino Giergia i prof. Leonardo Bajlo, a provodili su ga prof. Lucijan Valčić, prof. Marijan Klanac, prof. Vinko Ivanišević, prof. Luka Bezić te prof. Vera Bezić kao treneri, dok je prvi direktor bio dr. Božo Nade Zdrilić.

Lucijan Valčić, Leonard Nardi Bajlo, Vera Bezić, Božo Nade Zdrilić, Luka Bezić, Marijan Klanac, Vinko Ivanišević u Jazinama 1971. godine

Ovaj iznimni jubilej posvećen je upravo ovim ljudima. Neki od njih, nažalost, više nisu među nama. Oni će svoje zaslužene nagrade dobiti posthumno, dok će se ostalima one uručiti osobno, na maloj proslavi, koja će uslijediti po završetku tradicionalnog turnira “Gradu s ljubavlju”, kojeg Škola košarke Zadar na Dan grada i blagdan zaštitnika Sv. Krševana organizira 24. godinu zaredom.

Škola košarke Zadar prva je škola košarke u Europi. Kruži i legenda kako su tada u Zadar znali potegnuti čak i iz daleke Moskve gledati na koji način ona funkcionira ne bi li to potom precrtali u svoje okvire. Kroz povijest je Škola “izbacila” i mnoge prvotimce KK Zadra, kao i ŽKK Zadra, a njen današnji voditelj Alen Zdrilić na tu je tradiciju itekako ponosan.

– Škola košarke Zadar održala se i radi dugi niz godina i jako smo sretni što ćemo na ovaj način obilježiti ovu impozantnu obljetnicu. Mislim da smo jedina sportska škola u Hrvatskoj koja se uopće može pohvaliti s toliko godina rada. Za sve to zaslužna je ona prva “garnitura” trenera, koji će svojim dolaskom na turnir uveličati ovu obljetnicu. Naravno, svi oni koji su danas živi. Mi ćemo im se odužiti na način da ćemo im po završetku turnira dati priznanja kao gestu zahvale za to što su oni pokrenuli – kaže Zdrilić, primijetivši kako i danas Škola košarke broji sedam trenera baš kao i prije 50 godina.

– Spletom okolnosti ta se brojka poklapa. Ja osobno smatram da na sebi imamo obavezu i odgovornost da u našem djelovanju budemo približno kvalitetni koliko su bili oni – zaključio je Zdrilić.

Alen Zdrilić, voditelj ŠK Zadar

Što se tiče samog turnira “Gradu s ljubavlju” na njemu će, nakon što je prošle godine zbog pandemije koronavirusa odigran s manjim brojem sudionika, ove godine nastupiti šest momčadi.

Uz domaćina, ŠK Zadar, u nedjelju će u dvorani Krešimira Ćosića zaigrati dječaci 2010. godišta i mlađi iz KK Splita, OKK Dražen Petrović iz Šibenika, KK Krke iz Novog Mesta, KK Dubrave i ŠK Dubrovnik.

Raspored turnira

Subota, 20.11. – Dvorana 3

9.00 – KK KRKA – KK DUBRAVA

10.30- ŠK ZADAR – KK DUBROVNIK

12.00 – OKK D. PETROVIĆ – KK DUBRAVA

13.30 – ŠK ZADAR – KK SPLIT

15.00 – OKK D. PETROVIĆ – KK KRKA

16.30 – KK SPLIT – KK DUBROVNIK

Nedjelja, 21.11. – velika dvorana

9.00 – UTAKMICA ZA 5 MJ.

10.30- UTAKMICA ZA 3 MJ.

12.00 – UTAKMICA ZA 1 MJ.

13.15 – PODJELA NAGRADA I ZATVARANJE TURNIRA