17 sij 2022
RAZGOVOR S POVODOM Je li David Gunjević rješenje za novi zamah KK Zadra?
Foto: Toni Opačić
KK Zadar

RAZGOVOR S POVODOM Je li David Gunjević rješenje za novi zamah KK Zadra?

Ovih je dana u “najkošarkaškijem gradu na svitu” aktualno izglasavanje rebalansa proračuna. Najspornija točka je novih tri milijuna kuna za Košarkaški klub Zadar. Tim povodom David Gunjević, bivši voditelj odnosa s javnošću kluba, prije nekoliko dana jednom je objavom na društvenim mrežama potaknuo lavinu reakcija, a mi smo odlučili iskoristiti priliku i još malo porazgovarati s njim o gorućim pitanjima.

Dakle, o čemu se zapravo radi? 

– Radi se o osvrtu na zadaće koje po mom skromnom mišljenju očekuju novog direktora KK Zadra. Vjerujem kako je svim Zadrovim navijačima već puna kapa lamentiranja u javnom prostoru, a da nitko nije ponudio smisleno rješenje za cjelokupnu situaciju.

Podijelio si ih na 12 točaka. 

– Tako je i to u periodu do 1. lipnja 2022., za koji smatram da bi trebao poslužiti kao poligon za konačne dugoročne promjene. Jer ovo je nešto što se trebalo odraditi jučer.

Zašto?

– Oni koji me poznaju, znaju kolika mi je Zadar strast, a ovo što se trenutno događa iz nekoliko je razloga potpuni krah dosadašnjeg načina upravljanja i jasno je da su u Gradu i Klubu poprilično obezglavljeni. Ali, što ide nakon izglasavanja rebalansa? Puno je stvari koje nikome nisu jasne i, ako će im moje smjernice bar malo pomoći, objava je imala smisla i nitko sretniji od mene.

Što bi po tebi vladajući u Gradu Zadru trebali odraditi?

– Hitno raspustiti Upravu, jer kad iznimka postaje pravilo – a ono je da se bez rebalansa ne može funkcionirati – onda su stvari vrlo jasne i u ovih malo više od jednog mandata se nisu pomakle s mjesta.

A zatim?

– Raspisati natječaj ili headhuntati direktora, kojemu je jedan od uvjeta pronalazak 220.000 eura – ako je istina da je za ovu sezonu potrebna minimalna cifra od 3 milijuna kuna, koji se spominju rebalansom, posao je novog rukovoditelja pronaći dio tog novca, što bi u startu potvrdilo renome Kluba i sposobnost menadžera.

Što bi onda novi direktor trebao?

– Isti dan sjesti s agentima najplaćenijih igrača i dogovoriti raskide ugovora s trojicom, odnosno sa svakim definirati period potreban za njihov pronalazak novog kluba. Na taj će se način klubu, uzimajući u obzir prosječne najviše plaće i pod uvjetom da se sve odradi do kraja prijelaznog roka, uštedjeti 120 do 180 tisuća eura i konačno će se doći do traženih 400 000 eura, koliki je iznos rebalansa. 

Što dalje?

– Odraditi brainstorming sastanak sa svim zainteresiranima – dioničarima, sponzorima, političarima, bivšim igračima i navijačima, na kojem bi se za jednim stolom izbacile sve moguće ideje za budućnost. Taj tjedan još i definirati budžet s kojim se raspolaže do kraja sezone – primarno zbog funkcioniranja omladinskog pogona, plaća radne zajednice, ali i marketinga.

Koji od ovih zadataka će biti najzahtjevniji za novog direktora?

– Svakako precizirati kratkoročne i dugoročne obveze. Najveći izazov bit će postavljanje prioriteta plaćanja, a trebat će dogovoriti i nove načine otplate dugova koji se odnose na obveze izvan predstečajne nagodbe.

Što je uopće s tom predstečajnom nagodbom? Bio si u Klubu kad se ona zaključila?

– Klub je zaključenjem predstečajne nagodbe dao vjerovnicima mogućnost ovrhe po svakom kašnjenju dogovorenih isplata, a znajući da su godišnje obveze bile oko milijun i sto tisuća kuna i da je ukupno prolongirani dug bio oko 8.5 milijuna kuna, pretpostavljam da je za plaćanje ostalo nekih 2.2 milijuna kuna do konca 2022. godine. Ne računajući kamate. Ako je Klub u tom periodu prema slabo dostupnim (i kasno objavljenim – zadnji za 30.6.2020., ali je to donekle opravdano specifičnom situacijom kod sportskih dioničkih društava gdje se financijska godina zaključuje u 6. mjesecu) izvještajima u prosjeku generirao nekih 4 do 5 milijuna kuna duga godišnje te imao potraživanja prema drugima u iznosu od 4 milijuna kuna, onda se radi o ukupnih 20 do 25 milijuna kuna duga.

A onda slijedi?

– Potrebno je raskrstiti dosadašnji odnos sa ŠC-om Višnjik, gdje je KK Zadar talac jednoga gradskog poduzeća koje je stvoreno i zamišljeno kao servis Klubu, a ne obratno, kako je danas, jer najveći dug Kluba je upravo prema njima. S obzirom da se pravno ne može raspravljati o otpisu, predlažem da Zadar krene plaćati tržišnu cijenu za treninge koje odrađuje u dvorani, a ostalo se treba odgoditi na rate. I, na kraju krajeva, ako je potrebno, samo seniorske utakmice odrađivati u ŠC-u Višnjik. 

Što je s dosadašnjim načinom prodaje ulaznica?

– Vratiti Ticket Sales pod okrilje klupske organizacije – sadašnja situacija gdje se dug reže ulaznicama jer se Klub “odrekao” prodaje u korist ŠC-a Višnjik loša je iz nekoliko razloga, a najveći je taj što Višnjik u samoj prodaji ne radi apsolutno ništa u aktivaciji i marketingu. 

Pa što onda radi voditelj marketinga? 

– On se primarno bavi odnosima s javnošću i kreiranjem sadržaja za društvene mreže i web. Uz to vjerojatno nema nikakav budžet, što je također velika i složena problematika. Zato treba formirati odjel marketinga i prodaje, jer u periodu korone, kada je e-commerce u Hrvatskoj eksplodirao, nedopustivo je da na webu ne postoji široka ponuda artikala s klupskim obilježjima i bojama. Marže u tekstilu su preko 40% pa nikakve uštede na tome kao sada ne smije biti. Treba i pripremiti teren da se do početka turističke sezone otvori i fizička lokacija za Fan Shop.

Spomenuo si u objavi Grad i podizanje kredita.

– Ako su podaci koje imam barem približno točni, Klub treba podići kredit gdje će Grad biti jamac, ali i napraviti jasnu distinkciju između jamca i obveznika te dodatno pojasniti javnosti kako Klub zbog nepostojanja imovine ili igrača za prodaju ne može sam podići kredit i da je za micanje s gradskog proračuna potreban fresh start, koji je moguć jedino uz podizanje kredita za zatvaranje dugovanja.

Što je sa sportskim rezultatom, malo smo ga zapostavili?

– Treba se pomiriti s ispadanjem iz regionalne ABA lige, jer nakon raskida ugovora nije realno očekivati ostanak, ali je do početka sljedeće sezone dovoljno vremena kako bi se Klub preusmjerio na igranje Basketball Champions League. Iz razgovora s kolegama iz FIBA-e, Zadar im je zbog infrastrukture, prošlosti i navijačke baze jako zanimljiv. To je uz pravovremeno lobiranje vjerujem lako izvedivo. Samim otvaranjem toga ogromnog tržišta lakše će se pronaći sponzori koji život znače. Ali to je već tema za dugoročne ciljeve…

I ključno pitanje. Ako se ukaže prilika, biste li se prihvatili funkcije direktora Zadra? 

– Nekidan je gradonačelnik Dukić, nakon neizglasavanja rebalansa, izjavio da samo budala može htjeti u vodstvo Kluba. Slažem se s njim u potpunosti. Ali budale još uvijek postoje…

Znači, prihvatili bi se tog posla? 

– Mi stalno propuštamo prilike za zaokret i novi start. Prvo s preoblikovanjem, kasnije s predstečajnom, a sad i s novim gradonačelnikom. KK Zadar je ionako uvijek bio velik zbog ljudi koji su u njemu radili i igrali, a ne zbog svoje organizacije. Vrijeme je da postane velik i zbog nje – zaključio je Gunjević.