27 velj 2024
ZADAR OKRENUO -9 Odlična reakcija mladog Tomislava Buljana
Foto: Šime Zelić / KK Zadar
KK Zadar

ZADAR OKRENUO -9 Odlična reakcija mladog Tomislava Buljana

U 6. kolu HT Premijer lige košarkaši Zadra večeras su u Dvorani Krešimira Ćosića pobijedili Vrijednosnice Osijek rezultatom 86:78. Inače bismo rekli teže od očekivanog, ali s obzirom na to kako Zadrani izgledaju na početku ove sezone, na kraju je važno jedino da su osvojili dva boda.

Bila je to prva utakmica nakon odlaska trenera Ivana Perinčića, a vodio ju je njegov dosadašnji pomoćnik Srđan Helbich. Najveća promjena bila je značajnije uključenje mlađih igrača, a posebno je dobro svoju minutažu iskoristio Tomislav Mihael Buljan. Ruku su dali i Duje Brala i Filip Paponja. Morali su, jer nije bilo kapetana Domika Mavre. Helbich će ipak vrlo vjerojatno ostati “mister 100 posto”, jer bi već sljedeću utakmicu (u petak kod kuće protiv Borca) trebao voditi novi trener.

Zadrani nisu iskoristili dobro otvaranje, gdje su u petoj minuti poveli 17:9, već su krajem prve četvrtine dopustili protivniku da se prelako vrati u egal. Osječani su to iskoristili pa su u drugoj dionici oni došli do +8. Na poluvrijeme se otišlo s prednošću gostiju od šest poena, 36:42.

Zadarske muke nastavile su se i u trećoj četvrtini pa je Osijek u dva navrata imao i najvećih +9. U 26. minuti na semaforu je svijetlilo, za domaće prilično zabrinjavajućih, 44:53. Onda su Zadar pokrenuli najmlađi, Buljan i Paponja pa su se nadovezali iskusniji, Carter, Vuković i Junaković i eto u čas egala.

Treću dionicu zaključio je Buljan tricom za prvo zadarsko vodstvo u nastavku, 61:59. Isti je igrač pokrenuo “bijele” i u posljednjoj dionici, a kada su Jordano i Carter vezali trice, Zadar je napokon prodisao, 70:63. Jordano, Junaković i Vuković održavali su distancu, ali gosti su u 38. minuti i dalje bili na -5, 80:75.

Zadar u sljedećih nekoliko napada nije uspio prelomiti, da bi minutu i pol prije kraja Zadranin u redovima Osijeka Šime Lisica pogodio tricu za -3, 81:78. Stvari je u svoje ruke tada preuzeo Martin Junaković i ulazom pa jednim bacanjem primirio goste, koji su u međuvremenu promašili i dvije trice. Točku na “i” stavio je opet Buljan za 86:78.

Mladi centar Zadra susret je završio sa 12 poena i 10 skokova za 17 minuta. Junaković je postigao 15 poena, uz 12 asistencija, a dvocifreni su bili još i Carter (13), Vuković (12) te Luković (10). Osijek su predvodili Đorđe Topolović sa 22 koša i Anyiarbany Makoy sa 15.

KOMPLETNA STATISTIKA

Prije početka utakmice održana je minuta šutnje u čast Đorđu Zdriliću, legendi zadarske košarke