27 stu 2021
TKO NAKON PERINČIĆA? Dva su moguća scenarija
Foto: Šime Zelić / KK Zadar
KK Zadar

TKO NAKON PERINČIĆA? Dva su moguća scenarija

Postoje dvije vrste trenera, oni koji su dobili otkaz i oni koji će ga tek dobiti. Poznata trenerska uzrečica posebno se može primijeniti u slučaju Košarkaškog kluba Zadar, gdje su sezone poput prošle, kada je Veljko Mršić “preživio” od prve do posljednje utakmice, prava rijetkost.

Ovogodišnji “Pedro” nakon devet službenih utakmica je Ivan Perinčić, koji nije uspio pokrenuti momčad na željeni način. Četiri poraza na otvaranju ABA lige, između ostaloga i vrlo uvjerljivi od Studentskog Centra i Krke, momčadi iz “svog ranga” te od Partizana i Cibone na domaćem terenu, kao i neuvjerljiv start u prvenstvo Hrvatske (3-2 uz poraze od Škrljeva u gostima i Splita kod kuće), bili su dovoljni za “sječu glave”.

Čija je bila posljednja, odnosno tko je tu odluku donio, kada je u pitanju KK Zadar vjerojatno nikada nećemo saznati i to je dio problema koji klubu ostaje, bez obzira tko bio trener. Zadar je sada (opet) bez trenera, a ujedno i bez sportskog direktora, kojega nije ni imao pa će krucijalne odluke za budućnost kluba morati donositi direktor Željko Žilavec i Nadzorni odbor, kojemu košarka nije primarna struka, uz asistiranje team managera s iskustvom sportskog direktora Branimira Longina.

S obzirom da nije realno očekivati da će se u ovoj fazi sezone tražiti sportski direktor, ostaje pitanje tko će i kako odabrati novog trenera. Bilo kako bilo, za očekivati je da to neće biti Srđan Helbich, Perinčićev pomoćnik, koji će privremeno preuzeti vođenje momčadi, već će uprava posegnuti za nekim novim rješenjem.

Dva su moguća scenarija.

1) Da to bude netko iz unutarnjih redova, poput Tihomira Bujana, aktualnog voditelja omladinskog pogona, koji već zna što znači biti trener prve momčadi Zadra (2011.), ili Marka Selina, aktualnog trenera juniora i druge momčadi, s kojima radi vrlo dobar posao.

2) Da to bude neko novo lice, bilo sa hrvatske košarkaške scene (realnije) ili iz inozemstva.

Mogli bismo sada i nabrojati nekoliko potencijalnih imena, o kojima se već šuška u zadarskim košarkaškim kuloarima, ali valja sačekati službenu objavu kluba, koja bi mogla i morala stići vrlo brzo.

Jer već sutra Zadar na Višnjiku igra prvenstvenu utakmicu s Osijekom, a u petak dočekuje Borac u još jednoj utakmici iz serijala “biti ili ne biti u ABA ligi”.

Osim toga, nije nebitno i hoće li, osim trenerske, biti i igračkih promjena u sastavu Zadra. Jer dojam je da, koliko god Perinčić imao svojih mana i grešaka, ni ovaj put nije bio problem samo u treneru…