27 stu 2021
SUDAC NA UTRCI CRO RACE Daniel Filić: “Veliko iskustvo i vjetar u leđa za daljnji nastavak sudačke karijere”
Ostali sportovi

SUDAC NA UTRCI CRO RACE Daniel Filić: “Veliko iskustvo i vjetar u leđa za daljnji nastavak sudačke karijere”

Grad Zadar na nedavno završenoj šestoj biciklističkoj utrci CRO Race imao je svog predstavnika. Istina, ne kao vozača već kao suca na motoru. Bio je to Daniel Filić, triatlonac s tri završena Ironmana a ujedno i licencirani sudac pri Biciklističkom klubu Zadar.

– U dosadašnjim izdanjima sudjelovao sam u organizaciji utrke a ove sam godine prvi put sudjelovao na CRO race utrci kao dio sudačkog žirija i to kao sudac na motoru. Meni je ovo dosad najveća rangirana utrka na kojoj sam sudio. Veliko iskustvo i vjetar u leđa za daljnju sudačku karijeru. Ukupno je bilo sedam sudaca na utrci, od toga dva na motoru – kaže Filić.

Što je konkretno bio njegov posao?

– Kolega i ja na motorima, po dogovoru, izmjenjivali smo pozicije na kojima smo se nalazili tijekom etape. Tako sam jedan dan bio ispred grupe biciklista, pazio na razne pravilnosti kod biciklista koji su bili u bijegu i pokrivao razne kontranapade koji su se dešavali tijekom etape. Uz to hvatao sam brdske i prolazne ciljeve. Drugi dan bih bio iza grupe pokrivajući bicikliste koji su imali recimo tehničke probleme ili bi otpali od grupe, pa ih popratimo da se regularno vrate u glavnu grupu utrke.

Nekoliko zanimljivih situacija Daniel je i posebno izdvojio.

– Bilo je zanimljivih situacija tijekom svake etape. Najviše u biti u šestoj etapi gdje se penjalo na Učku s ciljem u Opatiji. Cijela se etapa podijelila na više grupica, te kako se u Opatiji vozilo dva kruga kroz grad, neutralizirao sam grupe vozača na ulazu u krug koji su imali veći zaostatak iza vodećih. Razlog je bio da se ne pomiješaju svi u krugu. Sve je odrađeno po pravilima. Slična situacija dogodila se i u Otočcu. Posla je bilo puno, bilo je dosta složenih situacija ali u svakom trenutku sam bio sretan što sam dio ove manifestacije i uživao sam u svom poslu. Uz to vrijeme nas je super poslužilo.

Što ga dalje očekuje nakon ovog velikog iskustva?

– Vikend koji dolazi čeka me suđenje utrke Istra300, 7 dana poslije sudim utrku Hrvatska – Slovenija, a koji tjedan iza toga sudim i utrku koja će biti organizirana u Zadru. Na svakoj od tih utrka imat ću vrlo vjerojatno drugačije uloge od suca na motoru, ali to ću znati tek kad se cijeli sudački žiri skupi na sastanku pred trku.