29 svi 2022
ATLETSKI DVOBOJ Sedam zadarskih medalja za hrvatsku kadetsku reprezentaciju
Atletika

ATLETSKI DVOBOJ Sedam zadarskih medalja za hrvatsku kadetsku reprezentaciju

 U Čakovcu je održan susret kadetskih reprezentacija Hrvatske i Slovenije u atletici. Trebao je to biti troboj. Kadetske atletske reprezentacije Češke, Hrvatske i Slovenije trebale su se sastati u Češkoj, no kako radi “korona-protokola” to nije bilo izvedivo, čelni ljudi hrvatske i slovenske atletike su organizirali dvoboj reprezentacija u Čakovcu. I to je bio odličan potez, jer su djeci potrebna natjecanja, a svakako je bilo potrebno i nagraditi one najbolje koji su svojim rezultatima izborili nastup u dresu hrvatske reprezentacije.

Iako se radilo o samo dvije reprezentacije, miting je bio izuzetno jak, pošto su u svakoj disciplini nastupala tri najbolja iz svake zemlje. Zadar je opet dokazao da je važan dio hrvatske atletike. AŠK Zadar je dao četiri, a AK Fortius tri reprezentativca. I jedan i drugi klub imali su i jednog trenera u sklopu reprezentacije. Ova dva kluba su nositelji kvalitete u Zadru, a čak sedam medalja koje su Zadranke i Zadranin (šest je bilo djevojaka te jedan momak) donijeli u Zadar pokazatelj su iznimne kvalitete rada. 

Iza AŠK-a su godine tradicije, no Fortius je u samo nekoliko godina furiozno stigao u sam vrh hrvatske atletike (na završnici Kupa Zadar je bio deveti, a Fortius 11.) i jako je dobro da postoji zdrava konkurencija koja će izvlačiti ono najbolje iz ta dva kluba. Osim toga predivno je bilo gledati prijateljstvo djece iz ta dva kluba te međusobnu podršku koji davali jedni drugima.

U ovom natjecanju važnija su bila pojedinačna natjecanja. Tri medalje donijele su članice AŠK Zadra. Tri bronce. Jedna medalja je stigla u Fortius. Ali jedna zlatna i to u onoj elitnoj, tradicionalno zadarskoj disciplini, skoku u dalj.

Autorica jedinog zadarskog pojedinačnog zlata je Jana Bujan. Do pete serije “čuvala” je treće mjesto, a u petoj je skočila 5,64 metara, preskočivši konkurenciju te poboljšala svoj osobni rekord za čak 32 cm. Nitko ju u petoj i u šestoj seriji više nije uspio preskočiti. U ovoj disciplini nastupala je i članica AŠK Zadar Kate Nižić, koja je dva tjedna ranije osvojila prvo mjesto na Kupu Hrvatske, a ovaj puta je s 5,49 m osvojila broncu.

Broncu je osvojila i Anita Odžaković u bacanju kugle (3 kg). Članici Zadra je za treće mjesto bilo dovoljno baciti 13.47. A treću broncu za AŠK Zadar donijela je  u trci na 100 m prepone Enea Nikpalj  s rezultatom 14,79 sekundi. U skoku u vis četvrta članica Zadra Iva Grbić je osvojila četvrto mjesto s preskočenom visinom od 161 cm.

Za Fortius su još nastupili Melani Pavlović i Grgo Dominik Anzulović. Reprezentativni nastup Melani je izborila u utrci na 100 m te je u konačnici osvojila peto mjesto s rezultatom 12.96, dok svakako valja istaknuti i nastup Grge u bacanju koplja, koji tek nekoliko mjeseci se bavi ovom disciplinom, a samo par tjedana ga vodi proslavljeni atletičar Stipe Žunić, koji se priključio trenerskom timu Fortiusa.

Grgo je u tako kratkom vremenu izborio nastup u reprezentaciji, a na ovom mitingu osvojio je peto mjesto s 2,5 metra boljim rezultatom od osobnog rekorda. Članice Zadra i Fortiusa su se okitili i trima medaljama u štafetnim nastupima. Enea Nikpalj i Melani Pavlović su uzele zlato na 4×100, nastupivši za ekipu Hrvatska 1, dok je Kate Nižić nastupivši za Hrvatsku 2 osvojila drugo mjesto.

U sklopu trenerskog tima hrvatske reprezentacije našli su se iskusni Predrag Saratlija (AŠK Zadar), kao i Ina Bogut, mlada trenerica AK Fortius.