04 pro 2021
KRAJ VELIKE KARIJERE Antonio Surać: “Imamo darovite mlade igrače, dolazi njihovo vrijeme”
Foto: Nenad Opačić / ŠC Višnjik
Odbojka

KRAJ VELIKE KARIJERE Antonio Surać: “Imamo darovite mlade igrače, dolazi njihovo vrijeme”

Nakon gotovo 20 godina duge igračke karijere Antonio Surać, zasigurno jedan od najboljih zadarskih odbojkaša svih vremena, odlučio je završiti s aktivnim igranjem. Posljednjih 10 godina Surać je bio ključna figura zadarske momčadi, u koju se vratio 2011., a prije toga igrao je za zagrebačku Mladost, Karlovac, Daruvar i Zagreb. Naravno, sve je krenulo iz Zadra sada već davne 2002.

– Otkako sam se vratio u Zadar, osim što igram, vodim razne mlađe selekcije, a sve to iziskuje puno obveza. Osim toga, sada imamo doista darovite mlade generacije i mislim da bi bilo suludo da pored takvih momaka još uvijek igram ja od 36 godina – iskreno će Antonio, koji bi fizički još uvijek mogao igrati.

– Što se toga tiče, osjećam se jako dobro, ali moram priznati da mi je igranje oduzimalo jako puno energije. I to ne toliko sam nastup na terenu, koliko moja psihofizička priprema za utakmicu kroz cijeli tjedan. Primjerice, na dan utakmice ne razmišljam ni o čemu drugome, a zna se dogoditi da tada vodim i utakmicu mlađih kategorija pa se ne mogu maksimalno posvetiti njoj. Mislim da će sada biti lakše i meni i svima u klubu.

Antonio će u novoj sezoni, osim trenera mlađih kategorija, biti i pomoćnik glavnom treneru seniora Marinu Masniću.

– I do sada, dok sam igrao, imali smo suradnju praktički kao glavni i pomoćni, ali mislim da će nam sada biti još lakše. Moći ću se više fokusirati na trenerski posao i savjetima pomoći mlađim igračima da stasaju. Što se rezultata tiče, mislim da nije toliko bitno koji ćemo plasman na kraju zauzeti, koliko je važno da mladi momci dobiju pravu priliku i da se nastave kvalitetno razvijati.

Nova sezona Superlige bit će, dakle, za pomlađenu zadarsku momčad velik izazov.

– Znamo da su tu Mladost Zagreb i Kaštela te Mursa Osijek iznad svih, jer oni imaju mogućnost dovođenja igrača. Mi igramo s onim što stvorimo, takva je naša sudbina. Imamo nekoliko ekipa “al pari”, poput Marsonije, Rovinja i Medicinara, s kojima možemo ravnopravno igrati. Sve ostale su poluprofesionalne ili profesionalne momčadi, koje jako teško možemo iznenaditi. No, s druge strane, na mlađim kategorijama se vidi koliko naši igrači profitiraju time što igraju za seniore. Jest, ponekad je teško prijeći 600 km do Osijeka da bi se izgubilo 3-0 za sat vremena, ali to je naš put i drugačije ne možemo – zaključio je Surać.

Na skorašnjem otvaranju nove sezone Zadrane očekuje dvostruko gostovanje u Slavoniji, jedan dan u Osijeku kod Murse, a drugi u Slavonskom Brodu kod Marsonije.