27 ruj 2021
IVAN GOBIN U Austriji ostvario najbolji zadarski ironman rezultat
Ostali sportovi

IVAN GOBIN U Austriji ostvario najbolji zadarski ironman rezultat

Održana je jedna od najstarijih triatlon utrka u Europi 34. Austria triathlon Podersdorf 2021.

Među brojnim europskim triatloncima nastupio je zadarski triatlonac Ivan Gobin (Triatlon klub Zadar) kojemu je ovo četvrti završeni ironman. Zauzeo je 26. mjesto u ukupnom poretku odnosno 7mj. u najbrojnijoj kategoriji M-40 s osobnim rekordom 9:45h.

Za one koji ne znaju utrka ironman obuhvaća 3,8 km plivanja, 180 km vožnje biicklom te 42, 2 km trčanja.

– S mislima i željom da završim trku dugog triatlona ispod 10h i tako popravim svoj osobni rekord, prezadovoljan sam rezultatom od devet sati i četrdeset pet minuta koji je ujedno i najbolji zadarski rezultat u dugom triatlonu ironmanu – o prvim dojmovima po završetku ironmana rekao je Gobin.

Nastavio je Ivan dalje.

– Na utrku sam krenuo sam, ukupno 1500km vožnje automobilom bez pratnje obitelji i kolege iz kluba zbog cijele situacije s covidom. Start utrke bio je u 7 ujutro. Plivalo se u manjim grupama, odlično sam se osjećao te sam na izlasku vidio da sat pokazuje 3,8km i vrijeme 1:01 minuta, čime sam bio jako zadovoljan. Na biciklu su bili idealni uvjeti, staza se sastojala od šest  krugova po 30km. U okolici Podersdorfa po cesti uz obrađena polja i vinograde. Ukupno 180km sam odradio s prosjekom 35km/h vrijeme segmenta 5:05:48h  bicikla  mi je inače najdraža disciplina te sam se od početka do kraja osjećao vrlo dobro, ali nisam htio ništa forsirati jer sam znao da me čeka maraton. Trčanje se sastojalo od četiri kruga po 10,6 kilometra ukupno maraton 42,2km. Trčalo se uz jezero na ravnoj stazi, start maratona sam počeo u 13:13h znači vrijeme plivanja i bicikle sam odradio za šest sati i trinaest minuta što već umornim nogama nije godilo. Međutim, uspio sam odraditi maraton bez krize i pada u tempu od 5:10 te istrčati za 3:32:49 sati.

Prisjetio se Ivan i samih priprema za ovaj izazov.

U pripremama za Ironman trenirao sam od 15 do 20 sati tjedno. Triatlon od čovjeka zahtjeva svakodnevni trening, ali i više od toga, sustavan rad, posebnu prehranu i životni stil. Ponekad nije lako, no uz dobru volju i organizaciju sve je izvedivo. Najviše vremena provedem na bicikli, bicikliram od 300 do 400 kilometra tjedno. Jedan od velikih problema je što u vrijeme ljetne sezone ima puno prometa po cestama sva sreća u zadarskom zaleđu nema gužve. Plivam uglavnom rano ujutro u 06 sati, tjedno do 10 kilometra. Tjedno pretrčim od 50 do 60 kilometara. Što se tiče prehrane, najvažnije mi je da zadovoljim kalorijske vrijednosti jer je potrošnja velika, zadnja dva mjeseca u prosjeku 3500/4000kcal dnevno.

Dodao je još na kraju.

– Velika svakodnevna pomoć i podrška mi je obitelj, djeca Mila i Vito i supruga Ivana. Hvala im od srca isto kao i svim mojim prijateljima – završio je Gobin.