19 kol 2022
TIHOMIR BUJAN: “Zbog situacije u Gradskom vijeću i financijske neizvjesnosti ugrožen je rad omladinskog pogona”
Foto: Šime Zelić
Košarka

TIHOMIR BUJAN: “Zbog situacije u Gradskom vijeću i financijske neizvjesnosti ugrožen je rad omladinskog pogona”

Kako smo već i pisali, protekla sezona za omladinski pogon Košarkaškog kluba Zadar bila je jedna od najuspješnijih u posljednjih dugo, dugo godina. Juniori su nakon 20 godina osvojili naslov prvaka Hrvatske, isto je pošlo za rukom i pretkadetima, a pun pogodak bio je i projekt suradnje s KK Jazine, kroz koji su mladi igrači imali priliku igrati Prvu ligu u seniorskoj konkurenciji.

U mladim reprezentacijama ovo ljeto igralo je 13 igrača KK Zadar, uz jednog trenera, Tonija Dijana. Nakon kratke stanke, sve selekcije ponovno su se okupile 9. kolovoza, kada se krenulo s pripremama za novu sezonu.

– Našaliti ću se i reći da smo ovog ljeta imali “otegotnu” okolnost, jer je čak 13 naših igrača izbivalo iz Zadra praktično cijelo ljeto zbog reprezenativnih priprema i turnira. Sa U-15 reprezentacijom bili su Toni Torbarina, Domagoj Batur, Mihael Ružić, Vice Grbić i Vito Perković, sa U-16 Jurica Zagoršak, Roko Lukić i također Perković, sa U-18 selekcijom Duje Brala, Krševan Klarica i Ante Beljan, dok je Maksim Matulina, nažalost, zbog mononukleoze propustio okupljanje, a sa U-20 selekcijom bili su Filip Paponja i Tomislav Buljan. Na širem popisu bio je i Ivan Pačar, kojega smo ove godine doveli iz Tomislavgrada da pojača kadetsku selekciju. Naravno, ne zaboravimo i da je naš trener, Toni Dijan bio pomoćni trener U-18 reprezentacije te se u novoj sezoni priključio stručnom stožeru prve momčadi KK Zadra. Smatram da je i to svojevrstan dokaz dobroga rada i napretka u omladinskom pogonu – kaže Tihomir Bujan, voditelj omladinskog pogona KK Zadra.

Zadrani u juniorskoj reprezentaciji

Sad vam u omladinskom pogonu nedostaje trener?

– Zapravo, nedostaje ih više. Već prošle sezone kadetska selekcija nije imala pomoćnog trenera i to je bio popriličan problem, a sada smo ostali i bez Tonija Dijana. Ideja je osnažiti trenerski tim s ljudima koji, osim što posjeduju košarkaško znanje, mogu kvalitetno međusobno surađivati i biti jedni drugima podrška, a onda naravno učiniti igrače boljima. Razgovarali smo s mnogo kandidata, prvenstveno zadarskih trenera, ali iz ovih ili onih razloga nije došlo do dogovora. Sasvim sigurno, svi su oni u perspektivi potencijalni kandidati za mjesto trenera u KK Zadru, ali trenutačno tu imamo deficit. Ipak, dogovorena je suradnja s mladim, perspektivnim apsolventom KIF-a, Lovrom Perinićem, koji je posljednje dvije sezone radio u Ciboninoj školi košarke “Vučići”, a nadam se da ćemo ovih dana postići dogovor s još jednim trenerom koji će osnažiti naš stručni tim.

Kakva je suradnja s drugim klubovima u Zadru?

– Suradnja nije loša, ali mislim da može biti puno bolja za sve, jer bi u konačnici to iznjedrilo kvalitetu. Zadar nije veliki grad, baza igrača nije prevelika i osobno smatram da treba postojati vertikala, da svatko zna gdje mu je mjesto i da radi za dobrobit onog drugog, a ne na štetu. Da me se ne shvati pogrešno, ne mislim da netko nekome treba puštati utakmice, to nikako. Kad se iziđe na teren, naravno da ćeš učiniti sve da se utakmica dobije, to je sportski. No, kad neki igrač preraste manji klub, normalno je da ide u veći, odnosno u jaču konkurenciju, što je nužno za njegov pravi napredak. Isto tako, kad se radi selekcija u većem klubu, logično je da se neki igrači iz te jače konkurencije pošalju u manji klub, gdje će možda dobiti veću priliku da se pokažu i stasaju pa se onda nakon nekog vremena i vrate u jači klub. Nažalost, osim Sonik Puntamike, koja ima odlične uvjete za rad, jer upravljaju dvoranom Jazine, ostali klubovi kubure s uvjetima i konkurencija nije baš dobra. Također, volio bih i da je komunikacija među samim trenerima puno bolja i češća, ali to je izgleda problem hrvatske košarke općenito, jer se svi zatvaramo sami u sebe, a u onima drugima vidimo samo neprijatelje.

Tihomir Bujan i Toni Matešić (Foto: Šime Zelić)

Koliki vam problem predstavlja trenutačna neizvjesna situacija oko kluba, a koja je prvenstveno vezana za situaciju u Gradskom vijeću?

– Nažalost, to nam je enorman problem. Trenutačno se ništa sa sigurnošću ne zna i izuzetno je teško bilo što planirati. Primjerice, nakon dugo vremena dobili smo poziv na strašno jak predkadetski turnir u Švicarskoj, na kojem nastupaju Maccabbi Tel Aviv, Alba Berlin, Valencia, Beograd i reprezentacija Švicarske, ali zbog te situacije i financijske neizvjesnosti nismo u mogućnosti platiti put, što je jedini trošak za klub. Da ne spominjem koliko bi taj turnir značio generaciji, koja zbog koronavirusa cijelu prošlu sezonu nije igrala utakmice. Juniori su, pak, dobili poziv na turnir u Choletu u Francuskoj, ali je isto veliko pitanje što će s time biti. S druge strane, stalno radimo na dovođenju mladih potentnih igrača u klub, ali je sada i to pod znakom pitanja, jer se nema novaca da se plati boravak od par dana tim igračima dok su na probi. Nadam se samo da će se situacija što prije razriješiti, jer je ovakvo stanje jednostavno neodrživo.

Spominjali ste suradnju i s Gruzijskim košarkaškim savezom?

– Da, to je jedna od ideja koja također zbog trenutačne financijske situacije nije zaživjela. Naime, trener juniora Marko Selin i ja bili smo pet dana u Tbilisiju, kao gosti Gruzijskog košarkaškog saveza na seniorskom kampu, kojega je vodio njihov izbornik Ilias Zouros. Bilo je to sjajno iskustvo, a glavna ideja bila je uspostaviti kvalitetnu suradnju između KK Zadra i Gruzijskog saveza. Dogovor je praktično postignut, za početak Luka Maziashvili, mladi seniorski reprezentativac, bio je predviđen da nastupa za momčad Jazina i stječe dragocjeno iskustvo u nadolazećoj sezoni. Također, ideja je bila da neki od mladih gruzijskih trenera dolaze u Zadar i stječu iskustvo radeći u našem pogonu. Uglavnom, načelni dogovor je postignut, ali je zbog trenutne situacije stopiran i ostavljen za neka bolja vremena.

Svakako, prošlu sezonu će biti teško ponoviti?

– Neće biti lako u svakom slučaju. Uz navedene probleme nije lako raditi i na adekvatan način provoditi zamisli u djelo, ali u sportu se uvijek treba boriti i težiti boljemu. Smatram da već sada u vlastitom pogonu imamo nekolicinu vrlo talentiranih igrača, koji bi sutra mogli pokucati na vrata seniorske momčadi. Samo trebamo biti strpljivi, ali i svjesni da moramo uložiti u njih pa će nam se kasnije sve uloženo i vratiti – zaključio je Bujan.