27 stu 2021
U-16 Kuliševa Hrvatska bez Svjetskog prvenstva, David Pavin treći strijelac turnira
Foto: FIBA
Košarka

U-16 Kuliševa Hrvatska bez Svjetskog prvenstva, David Pavin treći strijelac turnira

U posljednjoj utakmici na FIBA European Challengeru u Bugarskoj hrvatska kadetska košarkaška reprezentacija poražena je od Njemačke rezultatom 71:81. Momčad Stipe Kuliša je natjecanje u skupini B završila na trećem mjestu s omjerom 2-2, iza Njemačke i Poljske od kojih je poražena, a ispred Latvije i Bugarske koje je pobijedila te nije uspjela izboriti nastup na Svjetskom U-17 prvenstvu u Španjolskoj sljedeće godine.

Vito Perković (11) i Jurica Zagoršak (9) – Foto: Fiba

Njemačka je kontrolirala veći dio susreta i na kraju zasluženo slavila. Najefikasniji hrvatski igrač ovoga je puta bio “double-double” Vito Perković s 13 poena, 14 skokova i dvije asistencije. David Pavin i Luka Frančešević postigli su po 17 poena, a Jurica Zagoršak je pridodao 11 poena uz 6 skokova.

David Pavin bio je treći strijelac turnira s visokim prosjekom od 22,5 poena po susretu i sedmi asistent sa 4,8 asistencija po utakmici. Vito Perković našao se, pak, na sedmom mjestu poretka skakača s prosjekom od 9,6 skokova. Osim njih, za Hrvatsku su na ovom turniru zaigrala još dva Zadrana i to već spomenuti Zagoršak te Roko Lukić.

TREĆI STRIJELAC TURNIRA – David Pavin

Trener Stipe Kuliš detektirao je razloge poraza, ali i pohvalio svoje igrače:

– Prije svega bih čestitao našim momcima na izvedbi protiv Njemačke. Suprotstavili smo se suparniku koji ima izrazito dominantna tijela u odnosu na naša i to je u mlađim kategorijama veoma teško iskompenzirati. Nekad poraze jednostavno treba svesti u realne gabarite, fizička i atletska prednost koju Njemačka posjeduje je bila teško savladiv faktor. Usprkos svemu tome, u završnici utakmice nam je nedostajao poneki ubačeni otvoreni šut da utakmicu potencijalno prebacimo na našu stranu – rekao je Kuliš pa zaključio.

– Pohvalio bih momke jer su kroz cijeli turnir i pripreme igrali na gornjoj granici svojih mogućnosti i to je najbitniji kriterij u sportu. Radna etika koju su manifestirali, disciplina koje su se držali i njihov igrački napredak koji su ostvarili kroz ovaj period su za svaku pohvalu.