19 kol 2022
CRTICE IZ MUZEJA Igračke legende, sinergija s navijačima i zajedništvo u najtežim trenucima
Foto: Muzej zadarske košarke
Košarka

CRTICE IZ MUZEJA Igračke legende, sinergija s navijačima i zajedništvo u najtežim trenucima

Iz tjedna u tjedan Muzej zadarske košarke podsjeća nas na ljude koji su ostavili neizbrisiv trag u izgradnji onoga što danas zovemo gradom košarke. Gotovo da nema rođendana, godišnjice smrti ili obljetnice neke velike utakmice na koju nas vrijedni Krešo Butić, inicijator Muzeja, ne podsjeti. I tako neumorno čuva od zaborava sve one koji su utkali dio sebe u bogatu povijest Košarkaškog kluba Zadar, odnosno grada košarke. Evo nekoliko posljednjih crtica.

Đuro Stipčević, Željko Cico Troskot, Bruno i Mile Marcelić

Đuro Stipčević (13.08.2018. – 13.08.2021.)

Prosle su tri godine otkako nas je napustio naš dragi Đuro, igrač i čovjek velikog srca, koje je uvelike tuklo za naš Zadar, klub i grad. Igrač koji je sa Zadrom osvojio prvu titulu u povijesti, 1965. godine, a 1998. godine kao sportski direktor kluba i prvi trofej u našoj Hrvatskoj, Kup Krešimira Ćosića. Hvala ti, Đuro, hvala za sve! Zadar ne zaboravlja.

Tullio Rochlitzer (16.08.2006. – 16.08.2021.)

Veliko ime zadarske košarke, uz Guida Pittonia prvi reprezentativac kojega je KK Zadar dao. Za Zadar je nastupao i prije 1945., zaključno sa 1948. godinom, kada prelazi u Crvenu zvezdu. Hvala njemu i njegovoj generaciji za temelje kluba u koje su utkali sebe, svoju ljubav, entuzijazam i život.

Douglas Richards 16.08.1952.

Sretan rođendan našem Dougu. Prvi stranac koji je igrao za KK Zadar, u Kupu prvaka 1974./75. Tada je došao kao stranac, Krešin prijatelj, a nakon toga je ostao naš, čovjek koji Zadar nosi u srcu i kojem se uvijek rado vraća. Veliki mu pozdrav i svako dobro cijeloj njegovoj obitelji.

Zadrani protiv Zadrana 13.08.1973.

Puno se ovakvih utakmica kroz povijest odigralo. Bila je to jedna lijepa tradicija, užitak za sve sudionike, sjećanje i zahvala našim veteranima, podrška i poticaj tada aktualnim igračima. Sinergija sa publikom, jedno lijepo zajedništvo. Ni toga više nema, a nije potrebno puno. Samo malo dobre volje. Sigurni smo da bi to bio jedan pozitivan impuls u ovoj negativnosti koja postaje čak i popularna. Na tragu toga, ovim putem pozdravljamo profesora Zorana Veselinovića i njegovo nastojanje u organiziranju jednog lijepog turnira u čast pokojnog Tomislava Kneževića.

Pisali smo već o zajedništvu, poznatoj zadarskoj sinergiji igrača sa svojim navijačima. Pa i u onim najtežim trenucima. Ova fotografija upravo to i dokazuje. Na hladnom Velebitu, gdje se Oluja stvarala, jedan do drugog, branili su i obranili naš Zadar i Hrvatsku, igračka legenda Zdenko Babić (u maskirnoj uniformi) i pripadnik Tornada, nažalost pokojni Leo Matešić Leko, Bokanjanin (u bijeloj zimskoj uniformi sa kapom preko lica). Naravno navest ćemo i čovjeka koji je u sredini, gol do pasa, Jadranko Baraba, HOS-ovac iz Rijeke. Hvala Vojnim oznakama Bibinje na ustupljenoj fotografiji. 

Hvala vama, Muzej zadarske košarke, na svemu što radite za očuvanje zadarske košarkaške baštine i nadamo se da ćete čim prije dobiti adekvatan prostor u kojemu će sve to biti prezentirano onako kako i zaslužuje biti.