04 pro 2021
STVARANJE POBJEDNIKA Poznati zadarski sportaši sudjelovali na tribini Miljana Grbovića
Ostalo

STVARANJE POBJEDNIKA Poznati zadarski sportaši sudjelovali na tribini Miljana Grbovića

Odlično posjećena, puna interakcije, životnih priča, savjeta i razmjene mišljenja. Ove riječi na najbolji način opisuju sportsku tribinu koja se u petak 6. kolovoza održala u Dvorani Krešimir Ćosić. Gost tribine bio je prof. dr. Miljan Grbović, kondicijski trener svjetskog renomea, koji je u Zadar stigao na poziv Jure Šanga, predsjednika Udruge kondicijskih trenera Zadarske županije.

Tribina na temu “Stvaranje pobjednika – uloga kondicijske pripreme” izazvala je veliko zanimanje struke. Među sudionicima su bili i sportaši pobjednici, koji kroče u trenerske vode poput proslavljenog bacača kugle Stipe Žunića, novog trenera u AK Fortius te trofejnih košarkaša Marka Popovića, koji se nedavno vratio u Zadar nakon serije predavanja kojima je nazočio u Španjolskoj pripremajući se za trenerski posao i Jakova Vladovića, koji se po okončanju igračke karijere prihvatio posla pomoćnog trenera u KK Sonik Puntamika. Tribinu je pratio i srebrni olimpijac iz Barcelone Arijan Komazec, koji individualno radi na pripremi zadarskih košarkaša pred kojima su izazovni igranja košarke u inozemstvu.

Ne bi li nadopunili svoje znanje i obogatili rad novim metodama u Zadar su stigli treneri iz Zagreba i Šibenika, a od domaćih snaga skupu su nazočili predstavnici KK Sonik Puntamika, KK ABC, KK Voštarnica, HNK Zadar, TK Zadar 08, OK Zadar, ŽOK Zadar, AK Fortius i RK Zadar 2013 te zainteresirani roditelji, sportaši i individualni treneri.

Prof. dr. Grbović je na pitanja moderatora Branka Tabaka, inicijatora Jure Šanga te sudionika tribine odgovarao vrlo živopisno, vješto kombinirajući stručne izraze sa situacijama s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu i anegdotama iz svoje bogate karijere koja ga je vodila do Kine, gdje je radio s kineskom stolnoteniskom reprezentacijom, Gane u kojoj je bio kondicijski trener tamošnje nogometne vrste i Slovenije, s kojom je skovao europsko košarkaško zlato….

Branko Tabak, Miljan Grbović i Jure Šango

“Nemojte prestati sanjati”, poručio je Grbović sudionicima tribine. Posebno je naglasio značaj radne etike u stvaranju pobjednika, navodeći kao najzorniji primjer slovenskog košarkaša Luku Dončića, čiji je najveći talent upravo njegova predanost radu. Ukazao je na značaj edukacije roditelja i naglasio pravo svakog djeteta na bavljenje sportom.

Jure Šango, prvi čovjek Udruge kondicijskih trenera Zadarske županije, u završnoj riječi istaknuo je:

– Uistinu nam je drago da se na ovom predavanju okupilo ovoliko zainteresiranih trenera i klupskih djelatnika željnih napretka u svom radu. Prof. Grbović je trener s ogromnim iskustvom koje smo nastojali, barem djelom, pretočiti u predavanje o stvaranju pobjednika i ulozi kondicijske pripreme u tom dugotrajnom procesu. Današnje sustave treninga je potrebno mijenjati, jer se promijenio i stil života mladih ljudi. Izvanškolskih i izvantrenažnih aktivnosti gotovo da nema. Djeca se ne igraju, tjelesni odgoj u školama je sve zanemareniji pa je krajnje vrijeme za promjene u kojima uloga kondicijskih trenera može imati vrlo značajnu ulogu.

Tribina je organizirana uz podršku ŠC Višnjik, Športske zajednice grada Zadra, Športske zajednice Zadarske županije i Kineziološkog učilišta Ars Sport.

Zaključak svih nazočnih je da ovakvih edukativnih stručnih susreta mora biti više, jer Zadar kao grad, ne samo košarke već i sporta u cjelini, grad s odličnom sportskom infrastrukturom i grad vrhunskih sportaša i stručnjaka takvo što zaslužuje. Prije svega zbog djece – budućih pobjednika!