25 lip 2022
Vanji Petrović i Željku Birkiću bronce na Kupu Oluje
Atletika

Vanji Petrović i Željku Birkiću bronce na Kupu Oluje

U organizaciji Atletskog kluba Alojzije Stepinac i Kluba atletskih veterana Zadar te pod pokroviteljstvom Grada Zadra, Zadarske županije, ŠC Višnjik  i Ministarstva hrvatskih branitelja proteklog vikenda u Zadru su održane atletske utrke Kros u šumi i Pozdrav Domovini, obje duge po 5 kilometara.

Ukupno je u spomen na pobjedničku akciju Oluja 1995. i konačno oslobođenje cjelokupnog hrvatskog teritorija nastupilo više od 150 sudionika iz svih krajeva Lijepe naše.

Pobjednik Krosa u šumi, održanog u subotu na Musapstanu, je Josip Oluovsky iz AK Fit Zaprešić. Drugo mjesto osvojio je Juraj Bilaver, član AK Alojzije Stepinac, a treće Goran Bakšić iz AK Glina. U ženskoj konkurenciji slavila je Dora Brzović iz AK Dinamo Zrinjevac, druga je bila Lukrecija Krstičević iz Rukometne Akademije Jerkovac, a treća Marta Grubić AK Fit Zaprešić.

Oluovsky je slavio i sutradan na Višnjiku u utrci Pozdrav Domovini. Drugi je kroz cilj prošao Ante Živković iz AK Dubrovnik, a treći Danijel Pecek iz AK Kvarner iz Rijeke. Najbrža kod žena bila je Tea Faber iz AK Dubrovnik. I ovdje je drugo mjesto pripalo Lukreciji Krstičević, dok je treća bila Helena Gleđa iz AK Dubrovnik.

Objedinjene utrke čine Kup Oluje, koji je i ove godine pripao članu atletskog kluba FIT Zaprešić Josipu Oluovskom. Goran Bakšić (AK Glina) bio je drugi, a Željko Birkić (AŠK Rogovo – Sveti Filip i Jakov) treći.

U ženskoj  konkurenciji ukupna pobjednica je s dva druga mjesta Lukrecija Krstičević iz Rukometne akademije Jerkovac, drugoplasirana je Marta Grubić iz AK Fit Zaprešić, a trećeplasirana je domaća atletičarka Vanja Petrović iz Triatlon klub TNT Zadar.

Uz glavnu utrku na utrci Pozdrav Domovini održale su se i dječje utrke na kojima je sudjelovalo dvadesetak malih atletičara.

U kategoriji dječaka do 8 godina, koji su trčali 150 m, pobijedio je Emil Jones iz Šibenika. Drugo mjesto osvojio je David Gambiraža iz AK Alojzije Stepinac. Kod djevojčica najbrža je bila Vita Gambiraža (AK Alojzije Stepinac). Uz nju na postolje su se popele klupske joj kolegice Ines Barančić kao drugoplasirana i Cvita Prenga koja je osvojila treće mjesto.

U kategoriji djevojčica 9-10 godina, koje su trčale 300 m, slavila je Ena Križanec iz AK Moslavina Kutina, druga je bila Leona Petani (AK Alojzije Stepinac), a treća Diana Jones iz AK Šibenik.

Pobjednica utrke djevojčica (11-12 godina) je Tija Petrinec iz AK Moslavina Kutina. U Kutinu je zahvaljujući Tiji Križanec otišlo i srebro, dok je treća bila Rafaela Župan iz AK Alojzije Stepinac. Zlatno odličje klubu domaćinu je donio i Dorijan Jurešić (dječaci 10-11 godina). 

Medalje i pehare najboljima uručili su predsjednik i tajnik Kluba atletskih veterana Zadar Borislav Perica i Rajko Pantalon, predsjednik AK Alojzije Stepinac Mladen Peša i trener u klubu Danijel Tadić, koji je i idejni začetnik Kupa Oluje.