11 kol 2022
TOKIO 2020. Šime i Mihovil Fantela olimpijsku regatu završili na 8. mjestu
Foto: Sailing Energy
Jedrenje

TOKIO 2020. Šime i Mihovil Fantela olimpijsku regatu završili na 8. mjestu

Završena je olimpijska jedriličarska regata u klasi 49er. Šime i Mihovil Fantela svoj su prvi zajednički nastup na Olimpijskim igrama završili na osmom mjestu.

U današnjem plovu za odličja ciljem su prošli kao deveti te tako u ukupnom poretku ostali na mjestu kojega su držali i prije plova s ukupno 106 bodova.

Pobjedom u dramatičnom Medal Raceu zlatnu olimpijsku medalju po prvi su put osvojili Britanci Dylan Fletcher i Stuart Bithell, koji su tako preskočili favorizirane Novozelanđane Petera Burlinga i Blaira Tukea, branitelje naslova iz Rio de Janeira.

Brončanu medalju, kao i u Riju, osvojili su Nijemci Erik Heil i Thomas Ploessel, koji su sjajnim nastupom u plovu za odličja s pobjedničkog postolja izbacili Španjolce Diega Botina le Chevera i Iaga Lopeza Marru, koji su od prvoga dana bili među tri vodeća.

Braća Fantela imali su dobrih i loših plovova. Ciljem su prolazili i kao prvi i drugi i treći i četvrti, ali i po dvaput kao 13. i 14., dok su jednom i diskvalificirani. To je u konačnici rezultiralo realnim osmim mjestom, na čemu im svakako valja čestitati.

Jer koliko god smo svi mi pa i oni sami priželjkivali još jedan veliki pothvat u vidu olimpijske medalje, ne treba smetnuti s uma da je i ovo osmo mjesto, s obzirom da zajedno u ovoj klasi jedre tek četiri godine, doista hvale vrijedan rezultat. Bravo, momci!

U klasi 49er FX mlada belgijska posada Isaura Maenhaut i Anouk Geurts, koju trenira naš Petar Cupać, svoje prve olimpijske igre završila je na vrlo dobrom 14. mjestu. Čestitke!