25 srp 2021
TIHOMIR BUJAN: “Imamo kontinuitet, dobar rad i igrače koji kucaju na vrata prve momčadi”
Foto: Šime Zelić / KK Zadar
KK Zadar

TIHOMIR BUJAN: “Imamo kontinuitet, dobar rad i igrače koji kucaju na vrata prve momčadi”

Nešto više od godinu dana prošlo je otkako je Tihomir Bujan preuzeo funkciju voditelja omladinskog pogona Košarkaškog kluba Zadar. Kakva je njegova ocjena prethodnog radzdoblja?

– Mislim da možemo biti prilično zadovoljni. Rezultati su dosta dobri, možda po nekim titulama i nikad bolji. Osvojili smo naslov prvaka Hrvatske u pretkadetskoj i juniorskoj konkurenciji, a uz to je i Škola košarke Zadar treća u državi. Dakle, imamo kontinuitet i dobar rad, a najviše me veseli što se povećao i broj naših reprezentativaca. Mislim da se u svakom pogledu vidi određeni napredak – kaže Bujan te odmah naglašava.

– Naravno, zna se što je konačan cilj omladinskog pogona, a to je stvoriti potentne seniorske igrače, prvenstveno za naš klub i vjerujem da smo i tu na dobrom putu. Naslovi prvaka su nam svima još jedan dodatan motiv, jer znamo da je Zadar grad košarke i svaki rezultat se pomno prati.

Bujan ističe i kako je važno povećanje same baze djece koja trenira košarku, a u tom pogledu je vrlo važna suradnja između kluba i Škole košarke.

– Lani je bilo određene skepse i neizvjesnosti zbog epidemije, ali možda je u neku ruku i dobro što se dio treninga morao odrađivati na vansjkim terenima. Mislim da je i to još malo populariziralo Školu košarke i privuklo određeni broj djece. Škola već godinama funkcionira vrlo dobro, na čelu s voditeljem Alenom Zdrilićem i nije čudno da konstantno dobivamo solidne igrače za naš omladinski pogon. Važno je da se baza povećava, a dobri rezultati svih selekcija, naročito seniora, sigurno doprinose tome.

Osim seniora, koji su osvojili naslov prvaka nakon 13 godina, juniori su uzeli titulu nakon čak 20 godina.

– Juniorski rezultat nije od danas ili od jučer. To je rezultat malo duljeg procesa, a treneri Marko Selin i Toni Dijan već nekoliko godina rade s tim igračima. Osim njih, tu je i Branimir Longin kao važan kotačić koji je pomogao u toj selekciji. Posebno mi je drago da smo ove godine, uz Duju Bralu, dobili i Tomislava Buljana, Filipa Paponju te još nekoliko igrača 2003. godišta koji kucaju na vrata prve momčadi i mislim da će vrlo brzo ozbiljno konkurirati za prvi sastav Zadra. A onda će na njima biti da se nametnu i izbore svoj status.

Suradnja između KK Zadra i Jazina pokazala se punim pogotkom.

– Apsolutno. Kroz prošlu sezonu vidjelo se da ti mladi momci mogu participirati u drugom seniorskom rangu i evidentno je koliko su se digli kroz kvalitetan rad i jake utakmice. To je definitivno put za budućnost. Osim Jazina, tu imamo i drugu razvojnu momčad, Pet Bunara, gdje igraju još mlađi igrači, a koja zbog korone prošle sezone nije završila natjecanje u Drugoj ligi jug. No, i ona je jako važan kotačić tog našeg sustava i vjerujem da će se to vidjeti sljedeće sezone.

Planovi za bližu i dalju budućnost?

– Sada imamo kratki i zasluženi odmor od petnaestak dana, a u kolovozu nastavljamo s pripremama za sljedeću sezonu. Neće biti lako ponoviti prošlosezonske rezultate, ali to nije ni primarno. Rezultati će doći sami po sebi ako se u kontinuitetu radi dobro. Sigurno ćemo nastaviti napredovati, konkurirati za neke od medalja i ono što je najvažnije, raditi na tome da Zadar danas-sutra ima igrače za prvu momčad iz vlastitog pogona. Imamo vrhunske uvjete, odlične trenere, a na igračima je samo da rade i trude se da svakim danom budu sve bolji. U tom slučaju rezultati ni u kojem pogledu neće izostati – zaključio je Bujan.