07 lis 2022
POGLED U POVIJEST Vlado Gašpar osmi zadarski paraolimpijac
Ostali sportovi

POGLED U POVIJEST Vlado Gašpar osmi zadarski paraolimpijac

Tko radi, taj i griješi, stara je poslovica. Jučer nam se nenamjerno, pomalo i brzopleto, potkrala greška u vijesti da će Vlado Gašpar, sjajni zadarski atletičar, po prvi put sudjelovati na Paraolimpijskim igrama. U naslovu je, između ostaloga stajalo: “Prvi zadarski paraolimpijac…”

Vladin uspjeh je doista fantastičan i za svaku pohvalu, ali ipak nije riječ o prvom paraolimpijcu iz našega grada. Prije njega, od hrvatske neovisnosti imali smo još dvojicu, a prije toga njih petero.

Branko Began

Prvi je bio Branko Began koji je, također kao atletičar, nastupio na Paraolimpijskim igrama u Sydneyu 2000. U disciplini petoboj P12 Branko je zauzeo 10. mjesto.

Nakon njega, na dvjema uzastopnim igrama bio je Ivica Bratanović, koji je boje Hrvatske u streljaštvu branio na Igrama u Pekingu 2008. i Londonu 2012. U Pekingu je, u dvjema disciplinama, bio 15. i 13., a u Londonu dvaput 22.

Ivica Bratanović (Foto: Sebastian GOVORČIN)

Pogled još dalje u povijest otkriva još nekoliko Zadrana koji su nastupili na Paraolimpijskim igrama prije hrvatske neovisnosti. U knjizi “Olimpizam i Zadrani”, koju je napisao pokojni publicist i kroničar Pavao Jerolimov, zapisano je sljedeće.

Godine 1980., na Paraolimpijskim igrama u Arnhemu, nastupili su Franćiska Ševerac (atletika) te Ivo Raić i Marinko Vidaić (goalball – igra zvučnom loptom). Vidaić je nastupio i na Igrama 1984. u New Yorku te zajedno s još jednim Zadraninom, Špirom Zrilićem, osvojio brončanu odličje u goalballu.

Može se Zadar pohvaliti i jednim paraolimpijskim pobjednikom, a to je Adam Kablar, koji je 1988. godine u Seuolu osvojio zlatno odličje u goalballu. Kablar, rođen u Đevrskama kod Knina, bio je član zadarskog Saveza slijepih i slabovidnih osoba te je igru sa zvučnom loptom počeo igrati u našem gradu.

Eto, to je sažeta povijest zadarskih sportaša na Paraolimpijskim igrama. A uskoro će njene nove stranice nastaviti pisati sjajni Vlado Gašpar.