16 tra 2024
“MEČ ŽIVOTA” Saša Martinović igra protiv svjetskog prvaka Magnusa Carlsena
Ostali sportovi

“MEČ ŽIVOTA” Saša Martinović igra protiv svjetskog prvaka Magnusa Carlsena

Na FIDE Svjetskom kupu, koji se održava u ruskom Sočiju, Saša Martinović izborio je “meč života”. Zadarski velemajstor sutra će, točno na svoj 30. rođendan, igrati protiv Norvežanina Magnusa Carlsena, najboljeg šahista svijeta, po mnogima već sada i najboljeg svih vremena. Carlsen je 2013., u dobi od 22 godine, postao najmlađi svjetski prvak u povijesti šaha i nakon toga je triput obranio taj naslov.

Saša je prvi meč na turniru igrao protiv Estonca Kaida Kulaotsa i slavio je s 1,5 – 0,5.

– Prvu partiju odigrao sam savršeno i s crnim figurama uvjerljivo dobio. U drugoj mi je “samo” trebao remi s bijelim figurama, što inače ne bi trebao biti problem, ali u takmcim situacijama se obično umiješa psihologija i to se dogodilo i meni ovaj put. Želite igrati na sigurno, a protivnik vam se “baca na glavu”, jer mu je svejedno hoće li remizirati ili izgubiti, a u takvom scenariju je sve moguće. Srećom, nakon pet sati igre, nekako sam izvukao živu glavu i prošao dalje – javio nam se Saša iz Rusije.

Meč protiv Magnusa Carlsena posebna je priča.

– Što reći o svjetskom prvaku i po mom mišljenju već sada najboljem igraču svih vremena? Naravno da je san igrati s njim, pogotovo jer meč počinje 15.7., točno na moj 30. rođendan, tako da nisam mogao dobiti ljepši poklon. Velikih očekivanja nemam, trudit ću se uživati u dobivenoj prilici. Magnus vrlo rijetko gubi, odnosno gotovo uopće ne gubi i po tome drži svjetski rekord. Teško je pronaći ikakvu manu u njegovoj igri. Pokušat ću dati sve od sebe i nadati se možda njegovom lošem danu ili barem rođendanskom poklončiću pa ćemo vidjeti – zaključio je Martinović.

Meč Carlsen – Martinović sasvim sigurno će izazvati i veliku pozornost u cijelom svijetu, a prijenos FIDE Svjetskog kupa iz Sočija može se pratiti putem youtube kanala FIDE.