16 kol 2022
PUT BELGIJE Mario Špaleta kod Lovre Bašića
Foto: BC Slavia Žilina
Košarka

PUT BELGIJE Mario Špaleta kod Lovre Bašića

Mario Špaleta karijeru će nastaviti u belgijskom Liegeu, čiji je član i njegov bivši suigrač iz KK Zadra, Lovre Bašić. 25-godišnji zadarski košarkaš, visok 208 centimetara, u Liege dolazi iz Austrije, gdje je za Arkadiju Traiskirchen prosječno postizao 15 poena, uz 6,4 skoka i dvije asistencije po susretu.

Mario je ponikao u Košarkaškom klubu Zadar, iz kojega je 2017. otišao put Splita, da bi kasnije igrao u Austriji, Slovačkoj i Sloveniji, a Liege će mu biti nova inozemna destinacija.

– Odlazak u Belgiju je definitivno korak naprijed u mojoj karijeri i sretan sam što dolazim u dobro uređen klub kao što je Liege. Osim mojih dobrih igara, najveće zasluge za to idu Ivanu Mikuliću, koji mi je otvorio vrata u tom smjeru – kaže Mario i dodaje.

– Smatram da je belgijska liga vrlo respektabilna i s nestrpljenjem očekujem početak sezone. A posebno me veseli činjenica da ću ponovno dijeliti svlačionicu s prijateljem i bivšim kolegom iz KK Zadra Lovrom Bašićem. Playmaker poput njega, sa svojim razumijevanjem igre i asistencijama, čini život svakog centra lakšim.

Prošla sezona bila je statistički najbolja u Špaletinoj karijeri.

– U dresu Traiskirchen Lionsa imao sam još jednu sjajnu sezonu i tu se posebno moram zahvaliti treneru Markusu Pinezichu te njegovom pomoćniku Krisu Nikoliću, koji su mi ukazali povjerenje, kao i svima u upravi kluba. Tamo sam proveo zaista lijepo razdoblje, napredovao kao igrač i nadam se da ću tim putem nastaviti i u Belgiji – za kraj će Mario.