25 lip 2022
MARKO SELIN: “Najvažnije je da su igrači napredovali i shvatili što znači igrati za Zadar”
Foto: Šime Zelić / KK Zadar
KK Zadar

MARKO SELIN: “Najvažnije je da su igrači napredovali i shvatili što znači igrati za Zadar”

Marko Selin protekle je sezone bio u dvostrukoj ulozi. Osim što je trenirao i vodio juniorsku momčad Košarkaškog kluba Zadar, istu je ulogu imao i u seniorskom prvoligašu Jazinama, s kojim je Zadar sklopio suradnju s ciljem razvoja mladih igrača. Bio je to poprilično zahtjevan projekt, tim više što je suradnja dogovorena tek pred sam početak sezone, no na kraju se pokazao vrlo uspješnim.

I ako je sezona omladinskog pogona KK Zadra ocijenjena jednom od najboljih u posljednjih mnogo godina, velik dio zasluga ide upravo trenerskom dvojcu Marko Selin – Toni Dijan. Juniori su nakon punih 20 godina osvojili naslov prvaka Hrvatske, a Jazine su, kao razvojna momčad, sezonu u Prvoj ligi završile na iznenađujućem trećem mjestu te su čak igrale doigravanje za HT Premijer ligu.

Marko Selin i Toni Dijan u zagrljaju igrača

– Sezonu definitivno možemo ocijeniti uspješnom, prvenstveno zbog košarkaškog napretka kojega su ostvarili mladi igrači, a onda i zbog tih dobrih rezultata. Naslov juniorskog prvaka je tu kao nagrada igračima, nama trenerima i cijelom klubu za uloženi trud i rad, ali ipak je mnogo važnije ono što stoji iza toga. A to je činjenica da će neki od tih momaka sutra biti spremni participirati u profesionalnoj košarci i nastaviti svoj razvoj – kaže Selin.

Selin je ovu generaciju igrača preuzeo prije tri godine, kada su u kadetskom uzrastu bili četvrti u Hrvatskoj. Tri godine rada dovele su ih na vrh.

– Iskreno, ne gledam to na taj način, kroz prizmu rezultata. Osobno me čak više od juniorskog zlata veseli način na koji su ti mladi momci reagirali u seniorskoj konkurenciji, igrajući za Jazine, gdje su mnogi mislili da ćemo biti pri dnu ljestvice. A mi smo bili prvi vrhu i odigrali mnogo dobrih utakmica, koje su za njih bile veliko iskustvo. To je put kojim treba nastaviti.

Koliko je bilo zahtjevno paralelno voditi dvije momčadi? Jer iako su za Jazine mahom igrali juniori Zadra, bilo je tu i nekoliko igrača “sa strane”, koji su im svojim iskustvom pomogli da lakše prebrode neke situacije.

– Kada su momci pravi i karakterni, a ovi to doista jesu, meni je zadovoljstvo provesti svaku minutu u dvorani, bilo da je riječ o momčadskom treningu ili individualnom radu. Najveća nagrada mi je što smo stvorili takvu atmosferu da su jedva čekali sljedeći trening i sljedeću utakmicu. I nadasve što su shvatili što znači igrati za Zadar. O tome smo puno razgovarali i mislim da se rezultat vidio na terenu i što je još važnije da će se vidjeti u budućnosti.

Znamo da treneri u omladinskom pogonu nerado javno govore o igračima koji bi sutra mogli napraviti seniorski iskorak, ali to je pitanje koje moramo postaviti.

– Svi ti momci imaju određeni potencijal i velikim dijelom je na njima kako će se razvijati u budućnosti. Vidjeli smo da je Duje Brala već prošle sezone igrao za seniore, a vjerujem da sljedeće neće biti jedini. Osim toga, moram naglasiti da su većina ovih igrača i sljedeće sezone juniori, tako da ih čeka nova sezona rada i dokazivanja. Ako nastave ovim putem, siguran sam da tu ima igrača koji će živjeti od košarke.

Što nosi budućnost?

– U ovom trenutku mi je teško o tome govoriti s obzirom da mi je ugovor s klubom istekao, ali svakako je najvažnije ovim momcima ponuditi kontinuitet kvalitetnog rada. Jer to je jedini način kako mladi sportaši mogu napredovati. Bilo bi mi veliko zadovoljstvo nastaviti raditi s njima, ali vidjet ćemo što nosi budućnost – za kraj će Selin.