27 ruj 2021
IVAN MIJOLOVIĆ: “Ovaj tjedan ćemo definirati trenera, prioritet je Veljko Mršić”
Foto: KK Zadar
KK Zadar

IVAN MIJOLOVIĆ: “Ovaj tjedan ćemo definirati trenera, prioritet je Veljko Mršić”

“Veljko Mršić je naš prioritet, želimo nastaviti suradnju”, rekao je u eteru Radio Zadra Ivan Mijolović, predsjednik Nadzornog obora Košarkaškog kluba Zadar, odgovarajući na trenutačno najčešće postavljano pitanje u gradu košarke: Tko će biti trener aktualnog prvaka Hrvatske u sljedećoj sezoni?

To pitanje trebalo bi, prema riječima Mijolovića, biti riješeno ovaj tjedan.

– Zamoljeni smo da ne potenciramo to pitanje dok ne završi kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre i to smo poštovali. Ovaj tjedan ćemo svakako definirati status prvog trenera.

OSTAJE ILI ODLAZI – Veljko Mršić (Foto: Š. Zelić)

Hoće li zadarska želja za nastavkom suradnje biti dovoljna, ostaje za vidjeti. Jer Mršić bi prema ugovoru s HKS-om trebao biti na čelu reprezentacije još godinu dana, a poznato je da Savez ne priznaje ABA ligu, koju će KK Zadar igrati sljedeće sezone. Ukoliko se uspije pronaći kompromis, Mršić bi mogao ostati na klupi Višnjika, a time i na poziciji sportskog direktora. Po tom pitanju, Mijolović je potvrdio kontakte s Markom Popovićem, ali i dodao:

– Istina, spominjao se Marko Popović već neko dulje vrijeme, ali u ovom trenutku ništa još nije izgledno osim izbora novog trenera u ovom tjednu. Što se sportskog direktora tiče, mislim da će tu funkciju i u sljedećoj sezoni obavljati trener prve momčadi.

Kakav je status Branimira Longina, koji je prošle sezone s funkcije sportskog direktora prešao na onu team managera?

– Njemu je ugovor istekao, a posljednjih godina ugovore u lipnju mahom produžujemo u kolovozu. Prema tome, ovaj mjesec ćemo vidjeti što i na koji način dalje.

Branimir Longin, Ivan Mijolović i Željko Žilavec

Govoreći o prošloj sezoni, Mijolović je istaknuo zadovoljstvo, kako rezultatom seniorske momčadi, tako i radom u omladinskom pogonu.

– Svi rezultatski ciljevi prve momčadi su ispunjeni, a posebno me veseli napredak u omladinskom pogonu, gdje smo postali juniorski i pretkadetski prvaci Hrvatske, na čemu i ovim putem čestitam igračima i trenerima. Dečkima se daje poseban značaj, trenira se vrlo dobro, rade se i dopunjuju selekcije iz godine u godinu i to je kulminiralo ovim rezultatima. Osim toga, napravili smo suradnju s Jazinama, kroz koju su mladi igrači dobili još dvadesetak kvalitetnih utakmica u Prvoj ligi. To iskustvo im je puno značilo i očekujemo da nam ta momčad posluži kao međustepenica iz juniorskog u seniorski pogon. Ugovor traje još dvije godine, a već ove sezone će neki mladi igrači iz tog sustava biti priključeni prvoj momčadi.

Od igrača koji su završili prošlu sezonu, ugovore su produljili Martin Junaković, Aleksandar Bursać i Domagoj Vuković, dok u klubu neće ostati Jure Planinić, Jan Palokaj i Filip Vujičić. S važećim ugovorom tu su još Antonio Jordano, Duje Brala, Filip Paponja i Tomislav Mihael Buljan, a ugovori su istekli kapetanu Dominiku Mavri, Filipu Kraljeviću te trojici Amerikanaca Justinu Carteru, Kodiju Justiceu i Chinanuu Onuakuu.

– Nekoliko igrača, koje već jako dobro poznajemo, ostaju s nama i nije bilo prepreke za nastavak suradnje. Neki su, pak, otišli, jer će tu dobiti priliku neki novi mladi dečki. S nekima još treba razgovarati i vidjeti postoji li mogućnost da nastavimo dalje zajedno, ali sve će to biti mnogo jasnije nakon izbora trenera.

Zadar bi se sljedeće sezone trebao okrenuti mlađim snagama

Financijska situacija u klubu je, kaže predsjednik NO-a, solidna.

– Podmirili smo sve tekuće obveze iz prethodne sezone. Ne možemo reći da je bajno, kao uostalom i svima u gospodarstvu i ostalim klubovima, ali nastojimo biti racionalni i poslovati u okvirima u kojima jesmo.

Koliki će biti budžet kluba za prvu momčad za sljedeću sezonu?

– Budžet će biti sličan prethodnoj sezoni, a to je oko 450.000 eura neto za prvu momčad.

Između ABA lige i FIBA-e, KK Zadar se odlučio za regionalno natjecanje. Zašto?

– FIBA nam u ovom trenutku nudi samo šest sigurnih utakmica, što je poprilično malo za cijelu sezonu. Bila je velika dilema da li igrati sva tri natjecanja, dakle FIBA-u, ABA ligu i HT Premijer ligu ili uz domaće prvenstvo izabrati još jedno. Malo smo analizirali i uzeli neke primjere iz prethodnih sezona, kada je, primjerice, Cedevita igrala tri natjecanja, što je prilično teško, iako su oni tada imali dvije momčadi i preko 20 igrača. No, ti su igrači mahom samo putovali, a malo trenirali. A budući da ćemo mi imati dosta mladih u sastavu, procijenili smo da bi to bilo kontraproduktivno. Zato smo odlučili da ćemo igrati dva natjecanja, a s obzirom da nam ABA liga nudi 26 utakmica i proteže se kroz cijelu sezonu, u ovom trenutku smo procijenili da je racionalnije igrati to natjecanje – pojasnio je Mijolović.

Ciljevi za sljedeću sezonu?

– Nastojimo svake sezone ići korak naprijed i nadamo se da će tako biti i sljedeće. Svakako, jedan od ciljeva bit će dati još značajniju priliku mladim igračima iz našeg omladinskog pogona – zaključio je predsjednik Nazdornog odbora KK Zadra.