25 srp 2021
PUT RUSIJE Josip Miliša: “Veselim se radu u pravom profesionalnom klubu kakav je Enisej”
Foto: Šime Zelić
Domaća košarka

PUT RUSIJE Josip Miliša: “Veselim se radu u pravom profesionalnom klubu kakav je Enisej”

Novi veliki sportski izazov očekuje Josipa Milišu, mladog (34) zadarskog kondicijskog trenera. Ove sezone Miliša je bio zadužen za pripremu košarkaša Sonik Puntamike, dok će vrlo skoro put Rusije.

Njegovo novo odredište sljedećih najmanje deset mjeseci bit će ruski BC Enisej iz Krasnojarska, kojeg vodi hrvatski stručnjak Dražen Anzulović.

– Definitivno, bit će to moj najveći iskorak do sada i najveće iskustvo, a ujedno i prvi radni odlazak u inozemstvo. Jako sam uzbuđen zbog toga i veselim se suradnji s trenerom Anzulovićem. Dobio je od nekih ljudi iz košarke lijepe preporuke o meni nakon odrađene sezone u Puntamici, nedavno smo se službeno i upoznali i vrlo brzo dogovorili suradnju. U kolovozu odlazim put Rusije i vjerujte, jedva to čekam – kaže Miliša.

Miliša je 2012. magistrirao na studiju Kineziologije u Zagrebu i vrlo brzo počeo raditi u košarci. Prije iskustva u Sonik Puntamici, sudjelovao je u nekoliko reprezentativnih akcija s mlađim selekcijama.

– Bio sam dio stožera muške i ženske reprezentacije na dva europska prvenstva. S curama, koje je vodio izbornik Dean Nemec, sudjelovao sam na EP u Udinama 2018., a ljeto iza toga s kadetima pod vodstvom Mladena Erjavca bio sam na istom mjestu na još jednom EP. Također, i sada sam dio stožera mlade U-20 reprezentacije, koju vodi Dino Repeša. Uz to sudjelovao sam i na desetak ciklusa priprema u mlađim reprezentativnim selekcijama.

Želio se Josip još malo vratiti na odrađenu sezonu u klubu iz Jazina, Sonik Puntamici.

– Predivno razdoblje, neprocjenjivo iskustvo, pohvalio bih posebno trenere Hrvoja Vlašića i Stipu Kuliša na iznimno ljudskoj i korektnoj suradnji. Nadam se da ću s trenerom Vlašićem imati prilike još surađivati i jako mi je drago da sam upoznao jednog tako kvalitetnog čovjeka. Što se tiče Sonika, žao mi je što nas je korona spriječila, vjerujem da smo mogli igrati i polufinale državnog prvenstva, a ovako smo sezonu okončali na isto odličnom petom mjestu. Predivna sjećanja i velika zahvala svim ljudima u tom klubu, jer smo stvarno bili jako dobra klapa.

Osim u košarci, Miliša vrlo uspješno radi i u drugim sportovima.

– Već šest godina radim s našim nogometnim internacionalcem Ivanom Santinijem, isto kao i sa Stipom Pericom i Franom Čirjakom. U tenisu sam četiri godine radio s Franom Ninčevićem. Osvojio je juniorsko prvenstvo, bio je seniorski viceprvak te s bratom Lukom dva puta seniorski prvak.

KOŠARKAŠI U TENISU – Domagoj Vidaković i Josip Miliša

I sam Miliša je veliki zaljubljenik u tenis, kojeg rekreativno i igra.

– Počeo sam ga igrati kako bi bio stručniji u radu s tenisačima, jer sam uvijek smatrao da je bolje da kondicijski trener poznaje osnove sporta u kojem radi. Tako je to krenulo prije pet-šest godina i zaljubio sam se u taj sport. Stigla je i naša Teniska liga rekreativaca i to će mi jako nedostajati kada odem u Rusiju.

Profesionalni cilj?

– Želja mi je otvoriti dijagnostički centar u Zadru, ako to bude moguće ili negdje drugdje u Hrvatskoj ako to ne budem mogao ostvariti u svom gradu. Također, volio bih raditi u jednom pravom, ozbiljnom, profesionalnom sportskom klubu, koji će podržavati principe dijagnostike i kondicijske pripreme na ozbiljnijem nivou i gdje će svaki sportaš imati svoj program kroz koji će se unutar sezone moći odrađivati razvojni treninzi. Tako bi i kondicijski treneri imali puno veći upliv u cijelu sliku kluba. Danas je cijeli sport postao fizika, motoričke sposobnosti su se podignule na mnogo veće razine i to treba pratiti. To se može jedino uz uključivanje više kondicijskih trenera iz raznih struktura da preuzmu rad uz dogovor s glavnim trenerima i njihovim pomoćnicima. To mi je velika želja, tako da će mi i ovaj odlazak u Rusiju sigurno dati odgovore na mnogo pitanja o svemu tome – zaključio je Josip Miliša.