18 tra 2024
Pavle Marčinković i Antonio Jordano u lovu na Olimpijske igre
Foto: Marin Sušić
Domaća košarka

Pavle Marčinković i Antonio Jordano u lovu na Olimpijske igre

Još jedan Zadranin ovaj tjedan kreće u lov po Olimpijske igre. Bit će to Pavle Marčinković s hrvatskom košarkaškom reprezentacijom, koji će se tako u pokušati pridružiti sugrađanima, jedriličarskoj braći Mihovilu i Šimi Fanteli te stolnotenisaču Andreju Gaćini, koji su već izborili plasman u Tokio.

Prvi košarkaški olimpijac iz Zadra bio je Giuseppe Giergia u Rimu 1960., a nakon toga Pino je bio i na igrama u Tokiju 1964. Četiri godine kasnije, 1968. u Ciudad Mexicu prvi put je na OI nastupio Krešimir Ćosić i osvojio srebrnu medalju. Potom je Krešo bio i u Munchenu 1972., Montrealu 1976. (srebro) te Moskvi 1980., gdje je sa Brankom Skročom i ostatkom jugoslavenske reprezentacije osvojio zlatnu olimpijsku medalju.

Kontinuitet zadarskih košarkaša na Olimpijskim igrama nastavili su Ivan Sunara, koji je 1984. u Los Angelesu osvojio broncu te Stojko Vranković sa srebrom u Seoulu 1988. A onda je došla Hrvatska i legendarna Barcelona 1992., gdje su od Zadrana u osvajanju povijesnog srebra sudjelovali Vladan Alanović, Alan Gregov, Arijan Komazec i Stojko Vranković.

U Atlanti 1996. bili su Alanović, Komazec, Vranković i Davor Marcelić, nakon čega je Hrvatska propustila Igre u Sydneyu 2000. i Ateni 2004. Na najveću sportsku scenu naša se reprezentacija ponovno vratila 2008. u Pekingu, gdje su bili Marko Popović i Marko Banić, dok je posljednji zadarski košarkaški reprezentativac bio Rok Stipčević u Rio de Janeiru 2016.

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA DO TOKIA – Veljko Mršić, Roko Ukić i Antonio Jordano (Foto: Š. Zelić)

U hrvatskoj reprezentaciji, koja će pod vodstvom izbornika Veljka Mršića pokušati izboriti plasman u Tokio, bit će i jedan igrač Košarkaškog kluba Zadar – Antonio Jordano, rođeni Riječanin.

Evo kompletnog Mršićeva sastava za Olimpijski kvalifikacijski turnir koji sutra počinje u splitskoj Spaladium Areni: Roko Ukić, Roko Rogić, Mateo Drežnjak, Antonio Jordano, Bojan Bogdanović, Mario Hezonja, Pavle Marčinković, Željko Šakić, Miro Bilan, Ante Toni Žižić, Darko Planinić, Luka Babić.

Prvu utakmicu na turniru Hrvatska igra u srijedu, 30. lipnja u 20 sati protiv Brazila, dok dan kasnije u istom terminu igra protiv Tunisa. Polufinale je na rasporedu u subotu, a veliko finale za plasman u Tokijo u nedjelju, 4. lipnja u 19:30. U drugoj skupini su Njemačka, Meksiko i Rusija.