25 srp 2021
LUKA BUJAS PUT KOLUMBIJE “Za mene je ovo dobra prilika i velik izazov”
Foto: Šime Zelić / Basketball.hr
Košarka

LUKA BUJAS PUT KOLUMBIJE “Za mene je ovo dobra prilika i velik izazov”

Luka Bujas ovih je dana postao trener momčadi Corsarios de Cartagena, koja se natječe u elitnom rangu kolumbijske košarke. Preciznije, 34-godišnji zadarski košarkaški stručnjak je prvi trener seniorske momčadi ovog novoosnovanog kluba, koji je plaćanjem kotizacije odmah zakoračio u prvu ligu. Kada smo ga nazvali, logično, prvo pitanje bilo je, otkud Zadranin put Kolumbije?

– Iskreno, kada se zakotrljala ova priča, ni sam nisam očekivao da će doći do realizacije. Ali kada sam nazvao Aleksandra Petrovića i Željka Pavličevića i dobio njihove preporuke, to je jako puno značilo. Ne trebam posebno naglašavati o kakvim je trenerskim imenima riječ, a posebno Aco, otkako je izbornik Brazila, ima izuzetan status u Južnoj Americi. Svi ga iznimno cijene i poštuju i tako, malo pomalo, došlo je do dogovora s klubom – kaže Bujas.

Nova zemlja, novi kontinent, bit će za njega sigurno velik izazov.

– Košarka u Južnoj Americi je u velikom uzletu, o čemu najbolje govore rezultati Brazila i Argentine, ali i druge zemlje dosta ulažu u domaće lige i reprezentacije. Platežni nivo je dosta visok i najbolji igrači su plaćeni otprilike kao oni u Zadru, Splitu ili Ciboni. Za mene je to dobra prilika da se isprofiliram u takvoj zemlji i pokušam stvoriti “ime” pa tko zna što nosi budućnost.

Cartagena je grad na moru od oko 800 tisuća stanovnika i jedno je od najvećih turističkih središta u Južnoj Americi. Klub Corsarios, kao novoosnovan, za sada još nema visokih ambicija.

– Pred mene nisu postavili nikakav imperativ. Prvi cilj nam je složiti što konkurentniju momčad. Trenutačno nemamo platežnu moć kao jači klubovi, tako da moramo napraviti jako dobar skauting, dovesti četiri stranca i raditi. Njihova je želja da sa sobom dovedem i jednog hrvatskog igrača. Radimo i na tome pa ćemo vidjeti. Dat ćemo sve od sebe i vjerujem da će nam kvalitetan rad donijeti dobar rezultat.

Liga broji 14 klubova, a trebala bi početi početkom rujna. Ove godine, zbog situacije s pandemijom, u cijelosti će se igrati na otočju San Andres i trajati oko tri mjeseca.

– Planiram otići tamo krajem srpnja, imat ćemo mjesec dana priprema i onda krećemo u natjecanje. Dobro je što se liga igra skraćenim formatom, tako da ću već za četiri mjeseca biti kući, a onda ćemo razgovarati o daljnjim planovima. Ako sve bude u redu, trebao bi se tamo vratiti početkom 2022. i raditi s mlađim kategorijama u klubu, a onda, kada počne nova sezona, ponovno sa seniorima. Ali o tom potom.

Bujasu, koji je u seniorskoj karijeri vodio Križevce, Škrljevo i Jazine, ovo će biti drugi inozemni angažman. Prethodno je radio kao pomoćnik Željka Pavličevića u Libiji.

– Bilo je to sjajno iskustvo, ali nažalost, ta je epizoda vrlo kratko trajala, jer je u Libiji počeo građanski rat. No, za ono što sam doživio tamo imam samo riječi hvale. Mi smo u Hrvatskoj inače skloni podcjenjivanju nekih zemalja, koje na košarkaškoj karti nisu u samom vrhu, ali samo ću reći da smo u Libiji imali trening kamp veličine zadarskog poluotoka, stadion od 65.000 ljudi, nekoliko dvorana, hotel i fantastične uvjete. Nadam se da ću i u Kolumbiji imati jednako pozitivno iskustvo, naravno, sa sretnijim završetkom – za kraj će zadarski trener.