24 lip 2021
ANDREJ GAĆINA: “Baš volim stolni tenis, igrat ću dokle god budem mogao”
Foto: Dekorglass Dzialdowo
Stolni tenis

ANDREJ GAĆINA: “Baš volim stolni tenis, igrat ću dokle god budem mogao”

Andrej Gaćina i njegov klub Dekorglass Dzialdowo nedavno su postali novi prvaci Poljske. U finalu, na neutralnom terenu u Gdanjsku, s 3:1 su pobijedili Dartom Bogoriju i tako osvojili prvi naslov prvaka u povijesti kluba. Zadarski stolnotenisač bio je jedan od ključnih igrača kluba tijekom cijele sezone.

– Svi smo jako sretni, a naročito ljudi u klubu, jer su posljednjih godina redovito igrali finale, ali nikako nisu uspijevali osvojiti. Ove godine su se pojačali upravo s tim ciljem i ovo je za njih povijesni uspjeh – priča nam Andrej.

– Samo finale bilo je dosta napeto i neizvjesno. Trebali smo ga igrati još tamo početkom svibnja, ali je tada jedan igrač protivničke momčadi imao koronu pa je sve odgođeno na par tjedana. Na kraju, dobro smo postavili, potvrdili to na stolu i zasluženo osvojili naslov.

Gaćini je ovo bila prva godina u Poljskoj. On je zapravo bio i jedna od ključnih akvizicija kluba s ciljem da dođe do titule.

– Poljska je na stolnoteniskoj karti Europe negdje iza Njemačke i Francuske, dakle jedna od jačih europskih liga. U karijeri sam do sada pobjeđivao u Belgiji i Rusiji, gdje sam bio četiri godine, dok sam u Njemačkoj igrao doigravanje. Lijepo je sada okititi se titulom i u Poljskoj.

Ipak, nakon ove sezone Andrej će promijeniti sredinu.

– Klub je imao dosta problema uzrokovanih pandemijom, otkazalo je nekoliko sponzora pa su morali rezati troškove. Zato sljedeće sezone neće imati tako jaku momčad i prijateljski smo se rastali. Vjerojatno ću karijeru nastaviti u Italiji, ali to ćemo još vidjeti.

Najveći izazov za zadarskog stolnotenisača svakako će biti Olimpijske igre u Tokiju ove godine, gdje nastupa u sastavu hrvatske reprezentacije, u kojem su još Tomislav Pucar, Frane Tomislav Kojić i Filip Zeljko.

– Kvalificirali smo se još prošle godine, kada smo na kvalifikacijskom turniru pobijedili Grčku 3-1 i Englesku 3-0, dvije odlične momčadi. Sada nas prvo očekuje Europsko prvenstvo krajem lipnja pa onda odmah nakon toga Olimpijske igre. Odlazak na najveće sportsko natjecanje za svakog je sportaša uvijek nešto posebno, svi se veselimo tome.

Andreju će ovo biti već četvrte Igre, nakon Pekinga, Londona i Rija.

– U Pekingu sam igrao s reprezentacijom, a kasnije dvaput pojedinačno. Uvijek je ljepše kada si s ekipom pa možeš podijeliti neke stvari. Posljednji put u Riju sam bio jedini stolnotenisač pa koliko god se svi mi sportaši družimo i držim zajedno, još je ljepše kada imaš nekoga iz svog sporta. Idemo se zajedno boriti i nadamo se što boljem rezultatu.

Kakva su očekivanja i realne mogućnosti Hrvatske?

– Cilj nam je da budemo među osam nositelja na OI, što bi nam donijelo “lakšeg” protivnika u osmini finala i nadamo se ulasku u četvrtfinale. Teško je najavljivati medalju, jer ima puno odličnih momčadi, ali sve je moguće. Kina je apsolutni favorit, imaju prva tri igrača na svjetskoj rang listi, a tu su onda i Japan, Njemačka, Kineski Tajpeh, Južna Koreja… Svakako, idemo tamo u svakom meču dati sve od sebe pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti.

Gaćina je nedavno napunio 35 godina. Njegov sugrađanin Zoran Primorac proslavio se, između ostaloga, i kao jedan od najdugovječnijih sportaša, olimpijaca. Kakvi su Andrejevi planovi?

– Igrat ću onoliko koliko mi tijelo dopusti. Moram priznati da sam prije četiri-pet godina shvatio da baš volim stolni tenis. Volim trenirati i natjecati se i nijedan odlazak na trening mi ne pada teško. Tako da, dokle god budem mogao i dok budem izbjegavao ozljede, definitivno ću igrati – za kraj će Andrej Gaćina.