17 sij 2022
I KUP JE NAŠ Ivan Hromin: “Nastavljamo raditi i nadamo se istom uspjehu i iduće sezone!”
Sport osoba s invaliditetom

I KUP JE NAŠ Ivan Hromin: “Nastavljamo raditi i nadamo se istom uspjehu i iduće sezone!”

Košarkaši Kluba osoba s invaliditetom Zadar na završnici Kupa Hrvatske u Vukovaru došli su do svoje druge dvostruke krune u povijesti, nakon 2018. godine. A ono što svakako vrijedi istaknuti je kako su ove godine do nje došli bez ijednog poraza, kako u prvenstvu, tako i Kupu.

KKOI Zadar osnovan je 2015. godine, a u tom kratkom razdoblju klub se, uz ove dvije dvostruke krune, može pohvaliti i s još jednim osvojenim Kupom 2019. godine.

Što se same završnice u Vukovaru tiče, Zadrani su više problema imali u polufinalu protiv nominalno slabijeg protivnika, Broda, kojega su svladali u tijesnoj završnici sa 65:63, nego protiv najljućih rivala Zagreba, koje su u finalu uvjerljivo svladali sa 58:42.

– Polufinale smo igrali odlično do trenutka kada smo se potpuno opustili i krenuli s rotacijama kako bi odmorili momčad. Na kraju smo si sami zakomplicirali situaciju, ali uspjeli smo dobiti – kaže Ivan Hromin, igrač Zadra, naglasivši kako tog opuštanja ipak nije bilo u finalnoj utakmici protiv Zagreba.

– Utakmica je bila tijesna do poluvremena, na koje smo otišli s neodlučenim rezultatom 23:23. Nakon toga smo skupili redove i odigrali odlučnije u oba smjera, kako nam se ne bi ponovila utakmica protiv Broda. Sredinom treće četvrtine uspjeli smo se odvojiti i to smo vodstvo držali do kraja. Sada ćemo se malo odmoriti, a onda opet krećemo s treninzima, s nadom kako ćemo i dogodine ponoviti ovaj veliki uspjeh – zaključio je Hromin.

Kada se ovom velikom uspjehu pripiše i dvostruka kruna seniora Košarkaškog kluba Zadar te naslov juniorskih prvaka, može se slobodno zaključiti kako grad košarke svoj najdraži sport ovih dana diše punim plućima.

Od prošle godine Kup Hrvatske u košarci u kolicima posvećen je pokojnoj dr.sc. Dubravki Ciliga, koja je svojim predanim radom stvorila temelje moderne košarke u kolicima pružanjem stručne podrške, aktivno kroz vođenje i metode treninga.

Hrvatski savez košarke u kolicima je nacionalni savez, koji okuplja oko 150 osoba s invaliditetom unutar 10 članica, koje sudjeluju u natjecanjima pod vodstvom Saveza. Košarka u kolicima u Hrvatskoj igra se od 70-tih godina prošlog stoljeća, ali do 2007. godine i osnutka Saveza postojala su samo tri kluba.