24 lip 2021
Pobjeda nad Neretvom za kraj sezone i dostojan oproštaj od nogometa Ksenije Medini
Nogomet

Pobjeda nad Neretvom za kraj sezone i dostojan oproštaj od nogometa Ksenije Medini

Nogometašice Donata pobjedom nad Neretvom od 5:1 u posljednjem kolu Lige za ostanak zaključile su svoju više nego uspješnu sezonu u natjecanju Prve hrvatske nogometne lige za žene.

Golove za pobjedničku ekipu zabile su Sara Ivandić u 10. minuti, Paula Bačić u 29. i 34., Josipa Burčul u 37. te Ina Fridrih u 49., dok je za gošće jedini gol postigla Ana Mandić u 40. minuti.

Sa 33 osvojena boda Donatovke su u konačnom poretku završile na 5. mjestu, što je i više nego respektabilan rezultat s obzirom da je ovo trebala biti sezona skupljanja iskustva i privikavanja na najviši razred domaćeg ženskog nogometa.

Osim pobjede s kojom su zaključile sezonu, jučerašnja će utakmica ostati upamćena i po tome što se od aktivnog igranja velikog nogometa oprostila Ksenija Medini, dobri duh kluba i jedna od onih koja je u ŽNK Donat od samih početaka.

Zanimljivo, Medini je svoju prvu službenu utakmicu u dresu Donata odigrala upravo protiv Neretve, koja je igrom sudbine bila i protivnik s kojom je ova svestrana sportašica zaključila svoj nogometni put. Baš kao i u tom dvoboju te 2015. godine, Medini je i na ovu jučerašnju istrčala s kapetanskom trakom oko ruke. Nakon nekoliko minuta susret je prekinut da bi Medini traku predala Ini Fridrih, koja joj je uz pljesak ostatka ekipe i pokoju suzu, u ime kluba za oproštaj poklonila cvijeće.

Sadašnja kapetanica ŽNK Donat Ina Fridrih i bivša Ksenija Medini

Inače, u svojoj prebogatoj karijeri malo je koji sport izmaknuo ovoj sjajnoj 46-godišnjoj sportašici. Od malih nogu otkrila je nogometnu loptu, koju je potom zamijenila reketom za stolni tenis, a na koncu i onom košarkaškom. Sada je trenerica mlađih kategorija u AKOI Fortius, a uz sve to aktivna je i na području fitnessa.

– Kad me pitaju kada sam se počela baviti sportom kažem u prošlom stoljeću ha,ha,ha. Šalu na stranu, u nogometnu loptu sam se zaljubila kad sam prohodala i od tate dobila tada popularnu loptu Hajduka sa slikama igrača. Nogomet sam igrala kao klinka u kvartu na Bagatovom igralištu. Tada je bilo nezamislivo da žensko igra nogomet pa sam počela trenirati stolni tenis u STK Donat kod Tome Amižića. Ubrzo sam “ping pong” lopticu zamjenila onom košarkaškom. U ŽKK Zadru prošla sam sve kategorije od škole košarke pa do seniorske ekipe, a i danas igram za veteranke – kaže Medini i dodaje kako je zaigrala i mali nogomet s ekipom Dream teama prije 8 godina, a danas igra za IPU zadarsku.

Ksenija Medini

Ipak, kada je osnovan je ŽNK Donat nije dvojila ni sekunde.

– Pod vodstvom trenera Dragana Buterina zaigrala sam veliki nogomet i igrala sve do danas. Uživala sam sve ove godine igrajući nogomet u ŽNK Donatu, ali došlo je vrijeme da objesim “kopačke o klin”, zahvalna na svakoj sekundi igre i druženju sa svojim suigračicama. Želja za igranjem na stadionu Stanovi se ostvarila.. Sretna sam da klub iz dana u dan raste pod vodstvom trenera Jure Perkovića i igra uspješno u 1. HNLŽ, a ja ću uvijek biti tu i biti najvjerniji navijač kluba.

– I na kraju  moram zahvaliti svom osobnom fitness treneru Davidu Perici, koji je omogućio da i u ovim godinama igram nogomet, održavajući moju formu na visokoj razini uz rehabilitaciju i povratak nakon svake ozljede – emotivna je na kraju bila Medini.