31 svi 2023
DANAS ODLUKA Zadar prvak nakon 13 godina ili Split nakon 18?
Foto: Šime Zelić / KK Zadar
KK Zadar

DANAS ODLUKA Zadar prvak nakon 13 godina ili Split nakon 18?

Danas pada odluka o košarkaškom prvaku Hrvatske za sezonu 2020./21. Zadar ili Split, pitanje je sad. Odluku ćemo saznati večeras od 20 sati u Dvorani Krešimira Ćosića. U 40 ili možda i nešto više minuta lavovske borbe.

Zadrani na naslov prvaka čekaju dugih 13 godina, od 2008., kada su drugi put osvojili naslov prvaka Hrvatske. Splitski post je još duži, 18 godina, od 2003., kada su osvojili svoj jedini naslov. Želja, dakle, na obje strane, gotovo da ne može biti veća.

Zadar je izgubio 11 finala, sve od Cibone, Split njih šest, pet od Cibone i jedan od Zadra, upravo te 2008., kada se također igrala majstorica, tada u prepunim Jazinama. Bilo je uvjerljivih 89:65 za Zadar, za kojeg su, pod vodstvom Ace Petrovića, igrali Stallworth, Stipčević, Barać, Johnson, Prostran, Gečevski, Marčinković, Šarlija, Lalić, Macura, Štimac i Brewer.

I tada je u finalnoj seriji bio sličan scenarij, iako se nije igralo po principu 2-2-1. Ali Zadar je prvu i treću na domaćem terenu dobio uvjerljivo sa +24 i +20, dok je Split svoju prvu domaću riješio “ugusto” +4, a drugu nešto lakše sa +16.

Ove godine je Zadar kod kuće slavio sa +28 i +15, da bi se Split u trećoj provukao u produžetku, nakon što je okrenuo zaostatak od 16 razlike, a četvrtu dobio lakše sa +13. Što donosi peta, pitanje je na koje svi željno iščekuju odgovor. A najviše navijači.

Oni zadarski najavili su okupljanje danas u 18 sati na Narodnom trgu. Hoće li Trg ostati pun i nakon završetka utakmice, hoće li se njihovi ljubimci popeti na balkon, hoće li Kalelargom odjekivati “Zadar šampion!”? Odgovor ćemo doznati večeras, tko u dvorani, tko pred programom Arenasport televizije.