24 lip 2021
BRAĆA FANTELA PUT SANTANDERA Završne pripreme za lov na olimpijsku medalju
Marjan Radovic / Red Bull Content Pool
Jedrenje

BRAĆA FANTELA PUT SANTANDERA Završne pripreme za lov na olimpijsku medalju

Braća Fantela danas putuju u španjolski Santander, gdje će odraditi završnu fazu priprema za Olimpijske igre u Tokiju, na kojima će biti među ozbiljnim kandidatima za osvajanje medalje u klasi 49er. Brod je već na putu za Japan, a uskoro će mu se pridružiti Šime i Miho. Nakon napornih i uspješnih proljetnih treninga na Atlantskom oceanu, Fantele ulaze u završnicu priprema za Olimpijske igre u Tokiju, koje počinju 23. srpnja u Zemlji izlazećeg sunca.

Iako nije bilo mnogo jakih natjecanja u klasi 49er u 2021. godini, Fantele su se pobrinule da im utrkivanja ne nedostaje. Nakon još jednog TOP 10 rezultata na Svjetskom kupu u Lanzaroteu u ožujku, zadarska posada u travnju se preselila na sjever Španjolske, gdje su se u Santanderu našli u zajedničkom kampu s najboljim jedriličarima svijeta, uključujući i aktualne olimpijske prvake, Novozelanđane Petera Burlinga i Blaira Tukea.

Šime Fantela (Marjan Radovic / Red Bull Content Pool)

– U Santanderu je sve dosta slično onome što nas očekuje u Japanu, što se tiče vala i uvjeta na moru. Ima vjetrova svih snaga, a kampu su prisustvovale baš vrhunske posade. Dogovorili smo se da svaki dan jedrimo regate i bilo je stvarno dobro, jer smo ušli u taj mod utrkivanja – kaže Šime Fantela.

Osim što su brusili svoje vještine na moru, Fantele su napravile i veliki iskorak po pitanju izbora opreme s kojom će se utrkivati u Tokiju. A brod su još u travnju poslali na Daleki istok, kako slučajno ne bi zakasnio na početak Igara. Pred Šimom i Mihovilom je završni period priprema, odnosno još jedan trening kamp u Santanderu, prije nego što se sredinom srpnja zapute prema Tokiju.

– Vraćamo se u Santander na još jedan blok treninga s vrhunskim posadama. U tom kampu ćemo donijeti definitivnu odluku s kojim jedrom i flokom ćemo se utrkivati, a olimpijski genaker smo već dobili.

Mihovil Fantela (Marjan Radovic / Red Bull Content Pool)

Za trenutno najbolji hrvatski jedriličarski dvojac u završnoj fazi priprema ključno će biti odraditi što više trening utrka, kad već ovog proljeća nije bilo na rasporedu mnogo službenih međunarodnih regata. Fokus će biti na što više regatiranja.

– Svaka ta trening regatica nam je jako bitna, da pokušamo raditi što manje grešaka i što više pobjeđivati te da uđemo u natjecateljsko raspoloženje.

Nastup u Tokiju bit će čak četvrti olimpijski za Šimu Fantelu, a ove Olimpijske igre bit će svakako posebne za njegovog brata Mihovila, koji će po prvi put okusiti čar najvažnijeg svjetskog sportskog natjecanja.

– Bit će malo drukčije nego inače pa će fokus biti isključivo na jedrenje, protiv posada koje viđaš 200 dana godišnje. Zato će mentalno to sve biti malo lakše za njega – zaključuje Šime Fantela, koji je u Riju 2016. godine osvojio prvo povijesno hrvatsko olimpijsko zlato u jedrenju, s Igrom Marenićem u klasi 470.

Sada s Mihovilom traži još jedno olimpijsko odličje, u izuzetno izjednačenoj konkurenciji klasi 49er. Zlatom na Svjetskom prvenstvu u Aarhusu 2018. godine, kao i prošlogodišnjom europskom broncom na austrijskom jezeru Attersee, Fantele su pokazale da imaju sve što je potrebno za najviše jedriličarske domete pa će svakako biti u uskom krugu kandidata za osvajanje medalje u Tokiju.