04 pro 2021
Saša Martinović: “Odlazak na Svjetski kup je moj najveći rezultat do sada”
Ostali sportovi

Saša Martinović: “Odlazak na Svjetski kup je moj najveći rezultat do sada”

Vrhunski rezultat ostvario je zadarski šahovski velemajstor Saša Martinović, koji je nastupio na Europskom kvalifikacijskom turniru te je u konkurenciji 300 igrača u konačnici osvojio 32. mjesto, čime je izborio nastup na Svjetskom kupu ovog ljeta u Rusiji.

Nastup u Rusiji osiguralo je 36 igrača, a Saši je to pošlo za rukom kao 118. nositelju.

– Naravno da sam presretan. Lani sam postao prvak Hrvatske, ali plasman na Svjetski kup je sigurno puno veće dostignuće, ipak je to službeni dio ciklusa za prvaka svijeta. Sva tri meča su bila izrazito teška, uključujući i prvi, u kojem sam jedino bio rejting favorit. Zadnji meč je bio posebno dramatičan i prava igra živaca. Dobio sam prvu partiju s crnima i činilo se da je meč gotov, jer mi je trebao samo remi s bijelim figurama. Inače, s bijelima vrlo rijetko gubim, pogotovo ako je cilj remizirati, ali eto, vidi se da sam hrvatski sportaš i moralo je doći do drame. Partiju sam izgubio i došlo je do produžetaka. No nekako sam se uspio sabrati i bio uspješniji u ubrzanom šahu te se plasirao za Rusiju – istaknuo je Martinović.

Očekivanja od Svjetskog kupa?

– Svjetski kup je sigurno najprestižniji turnir koji velemajstor mog ranga može igrati i jako se tome veselim. Putujem već početkom srpnja pa je preda mnom napornih mjesec dana priprema. Jako se veselim što ću tamo nastupiti, jedva čekam – zaključio je Saša.

Dodajmo da će Svjetski kup početi 10. srpnja.