17 sij 2022
VLADE ĐUROVIĆ: “Zadar je uvijek u mom srcu, no kvaliteta košarke je danas mnogo slabija nego u naše vrijeme”
Foto: Šime Zelić / KK Zadar
Košarka

VLADE ĐUROVIĆ: “Zadar je uvijek u mom srcu, no kvaliteta košarke je danas mnogo slabija nego u naše vrijeme”

Drugu utakmicu finala doigravanja prvenstva Hrvatske između Zadra i Splita s tribina Dvorane Krešimira Ćosića pratio je i Vlade Đurović, legendarni trener koji je Zadru donio naslov prvaka Jugoslavije 1986. U kratkom razgovoru za Novi radio prisjetio se tih dana te prokomentirao i aktualnu košarkašku sliku.

– Presretan sam prvenstveno jer sam vidio mnoge drage ljude, prijatelje, navijače… Zadar je sada mnogo veći grad nego kada sam bio trener ovdje, ali duša mu je ostala ista i u mom srcu uvijek ima posebno mjesto. Vidio sam Pina Giergiju, Josipa Skoblara, Marka Ostarčevića, Vladu Vanjaka, moje igrače Popovića, Pahlića, Vrankovića, vidjet ću i Matulovića, Hrabrova, Blaževića, više od pola momčadi i to je meni najvažnije. Sretan sam svaki put kad vidim te ljude – rekao je Đurović i dodao.

– Ljubav i poštovanje prema meni zbog onoga što smo napravili 1986. je nešto posebno. I to ide iznad nacionalnosti i bilo čega drugoga. Ta titula je za mene ostala najposebniji događaj u karijeri i nešto što će me pratiti do kraja života.

Krešo Ćosić čovjek je o kojemu svi pa tako i Đurović govore s posebnim poštovanjem.

– Krešo je po meni najveći igrač svih vremena na ovim prostorima. Znamo koliko je bilo velikih košarkaških imena, ali Krešo je napravio revoluciju načinom na koji je igrao i razmišljao. Upoznao sam ga još kao mladić, kada sam dolazio na more kod rodbine i mogu reći da je on ostavio najveći pečat i na Zadar i na reprezentaciju bivše Jugoslavije. Gdje god je igrao, bio je prvak. Jako mi je žao što je otišao tako rano, jer je mogao još puno dati, ne samo u košarci, nego i na drugim poljima.

Samu utakmicu Zadra i Splita Đurović je prokomentirao na specifičan način.

– Split i dalje nosi žute dresove, Zadar plave, ali kvaliteta koju sam vidio je daleko ispod svakog očekivanja. Dosta sam razočaran. Znam da su i Zadar i Split završili pri dnu regionalne lige, a jedna od te dvije momčadi će biti prvak Hrvatske. To samo govori na kojoj razini je hrvatska košarka u ovom trenutku. Nisam oduševljen ni kvalitetom i načinom igre momčadi iz vrha regionalne lige. Za mene je to neusporedivo s onim vremenima bivše države, kada je sedam-osam momčadi ulazilo u sezonu s ambicijama da bude prvak.

Bila su to, kaže Đurović, sasvim drugačija vremena.

– Zato i taj uspjeh 1986. ima posebnu težinu, jer smo u finalu pobijedili aktualnog prvaka Europe, koji je tri dana ranije rasturio tada moćnog Žalgirisa. I to pred 13000 navijača u njegovoj dvorani, gdje je sve bilo spremno za slavlje. Nadao sam se to možemo, iako je mnogima bilo nevjerojatno, ali vjerovao sam u svoju momčad i ostvarili smo fantastičan uspjeh. Zadar će uvijek biti u srcu mome i želim mu svu sreću u budućnosti – zaključio je legendarni trener.