19 sij 2022
Prijatelji o Kreši: “Zadar mu je bio ispred svega”
Domaća košarka

Prijatelji o Kreši: “Zadar mu je bio ispred svega”

Danas se navršava 26 godina od prerane smrti Krešimira Ćosića, jednog od najvećih hrvatskih i europskih košarkaša u povijesti. Krešo je preminuo na današnji dan 1995. godine u američkom Baltimoreu od raka limfoma u 47. godini života.

Legenda zadarske, hrvatske, europske i svjetske košarke Krešimir Ćosić je kao igrač osvojio 14 odličja sa svjetskih i europskih prvenstava te Olimpijskih igara.

Na ponos hrvatskog sporta Krešimir Ćosić je 1996. godine uvršten u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu, a od 1998. hrvatski košarkaški Kup nosi njegovo ime.

Prije svega Krešo je najviše volio svoj Zadar. To su na potvrdili i njegovi prijatelji, sportski novinar Drago Marić te bivši suigrači Branko Skroče i Pino Grdović.

Drago Marić:

“Njegove posljednje riječi su bile da mi je samo još jednom proći Kalelargom i vidjeti moj Zadar.”

Branko Skroče:

“Kao grad smo stršili uvijek kao mala sredina, košarkaški jaka. Uvijek je bilo onih koji su pokušali osporiti našu vrijednost i ljubav prema Zadru i košarci. Tada sam ga nekoliko puta vidio ljutog, jednostavno, nikome nije dozvoljavao da kaže bilo koju ružnu riječ o Zadru.”

Pino Grdović:

“Bili smo u AEK-u, a stigao je poziv Real Madrida. Tamo nismo bili plaćeni a Real je nudio sve. U međuvremenu stigao je poziv iz Zadra, zvao ga je pokojni Mime Sobin. Zadar je u problemima, jedino ga ti možeš izvući. Nije razmišljao niti trenutka, vratili smo se u Zadar. Njemu je Zadar bio sve, ispred svega, Hrvatska i prijatelji.”