17 sij 2022
KINESKI ZADRANIN Hanjun Song: “Kada bih dobio poziv od hrvatske reprezentacije, ne bih se puno mislio”
Foto: NK Zadarnova
Mlađe kategorije

KINESKI ZADRANIN Hanjun Song: “Kada bih dobio poziv od hrvatske reprezentacije, ne bih se puno mislio”

Nogometni klub Zadarnova u svojim redovima ima i jednog mladog igrača iz Kine, 15-godišnjeg Hanjun Songa, koji već četiri godine živi u Zadru. Na službenim stranicama kluba objavljen je zanimljiv razgovor s njim, nakon što je proteklog vikenda postigao prvi pogodak u Dalmatinskoj ligi kadeta. Hanjun je rođen 4. rujna 2005. u Guangzhou, a u Zadar je, zajedno s obitelji, preselio 2017.

– Moj otac, Karl Song, želio je u Hrvatskoj otvoriti tvornicu za električne skutere. Tako smo se otac, majka, 12-godišnja sestra Meiqi i ja preselili u Zadar. Tvornica je napravljena u Poličniku i uskoro bi trebala krenuti s radom – počine Hanjun svoju priču.

Učenik je osmog razreda Osnovne škole Šime Budinića. Kako je prošla prilagodba s kineskog na hrvatski sustav obrazovanja, a prije svega kako si savladao jezične barijere?

– U početku mi je hrvatski jezik bio problem, jer nije lagan, naročito padeži, ali s vremenom je sve išlo nabolje. Sada je odlično i baš sam zadovoljan. Ove godine završavam osnovnu školu i planiram upisati srednju Tehničku.

Ako mu je u školi trebalo malo više vremena za prilagodbu, Hanjun se vrlo brzo prilagodio na hrvatski (dalmatinski) način života.

– Ovdje je sve mnogo opuštenije nego u Kini i imam više vremena za druženje. Primjerice, tamo mi je škola bila od sedam ujutro do sedam navečer. A i nema toliko igrališta, jako je malo prostora gdje sam se mogao igrati. Zadar je zaista prekrasan grad, klima je odlična i cijela moja obitelj uživa ovdje.

Hanjun s trenerom Antonijom Pericom

U Zadru je brzo stekao i prijatelje.

– Najbolji prijatelji su mi Martin Mijolović i Ivan Ukalović, koji je vratar u našem klubu i to je super, jer mi ima tko braniti kada idemo na Višnjik. Volim trenirati i u slobodno vrijeme najčešće igram nogomet. Inače, svi u klubu smo jako dobri i baš smo super klapa.

U Nogometni klub Zadarnova Hanjun je došao praktički odmah nakon pokretanja.

– U pionirima mi je trener bio Antonio Perica i kada je otvorio školu odmah sam otišao za njim. Najviše me privukla ozbiljnost kluba i kvalitetan rad trenera. Sve je organizirano na najvišem nivou i sretan sam što sam dio NK Zadarnove.

Kakav je osjećaj bio zabiti prvi pogodak?

– Neopisiv. Utakmica je bila, kako bi mi u nogometnom žargonu rekli, “prava muška”, borbena i neizvjesna do posljednje minute. Kao ulazni kadet inače igram u Županijskoj ligi pa je i sam poziv trenera da zaigram u Dalmatinskoj ligi za mene bio velika nagrada. Drago mi je da sam pomogao momčadi da dođe do pobjede, a ovaj gol ću, naravno, posebno pamtiti.

Nogometna budućnost?

– Moj san je da budem profesionalni nogometaš te da jednoga dana zaigram na najvišem nivou. Čuo sam da je nedavno Zadranin Ivan Santini osvojio naslov prvaka Kine. Eto, ja bi htio postati prvi Kinez s naslovom prvaka Hrvatske. A za početak, volio bih s Nogometnim klubom Zadarnova otići na turnir u Kinu.

Najdraži igrač i klub?

– Uzor mi je Cristiano Ronaldo, najdraži klub Manchester United, a u Kini Guangzhou Evergrande.

Kina ili Hrvatska u nogometnom smislu?

– Kina je moja domovina, ali kada bih jednoga dana dobio poziv hrvatske reprezentacije, ne bih se puno mislio – s osmijehom je zaključio Hanjun.