17 sij 2022
Saša Martinović: “Dat ću sve od sebe da se plasiram na Svjetski kup”
Foto: HRT
Ostali sportovi

Saša Martinović: “Dat ću sve od sebe da se plasiram na Svjetski kup”

Što se trenutačno događa s aktualnim državnim prvakom u šahu, Sašom Martinovićem? Jesu li na vidiku konačno i natjecanja, koja su sva zaustavljena pandemijom koronavirusa.

– Novost je ta da ću od idućeg ponedjeljka igrati prvi turnir ove godine – kvalifikacije za Svjetski kup na razini Europe. Visok je ulog, ali ne shvaćam ga preozbiljno, jer se igra neka nova vrsta šaha – tzv. hibridni šah. Zbog korone, ne igraju svih 288 igrača na jednom mjestu, već svatko iz iste države u istoj prostoriji pa igramo online. Konkretno, ja ću igrati u Zagrebu. Bitno je da smo u istoj prostoriji, jer će tu biti suci i kamere pa da se smanji mogućnost varanja. Mada nije ista stvar kad se igra preko kompjutora i ne osjeti protivnika preko puta – ističe Martinović.

Kakva su očekivanja od ovog natjecanja?

– Nemam očekivanja, ali kao što rekoh, velik je ulog. Plasman na Svjetski kup bio bi san pa ću dati sve od sebe da to i ostvarim. Tamo će se plasirati 36 šahista, dakle, moram pobijediti tri meča, što neće biti lako, jer je konkurencija strašna i tek sam 118. nositelj. Uglavnom, “pofajtat” ću se pa što bude. I to je neko novo iskustvo.

Što je s ostalim turnirima?.

– Drugih turnira zasad nema na vidiku. Sve su nam otkazali i Stožer je ponovno prije par tjedana zabranio igranje Kupa RH, koji je trebao biti na Lošinju početkom svibnja – zaključio je Martinović