16 svi 2021
MARKO ŠIMURINA “Na Višnjiku se trenutno igra najbolji futsal na svijetu”
Futsal

MARKO ŠIMURINA “Na Višnjiku se trenutno igra najbolji futsal na svijetu”

Danas se u Dvorani Krešimira Ćosića igraju polufinalni susreti UEFA futsal lige prvaka. Od 15 sati na rasporedu je španjolsko-portugalski okršaj između Movistar Intera i Sportinga iz Lisabona, dok od 20 sati Barcelona igra protiv kazahstanskog Kairat Almatyja. Sve dosadašnje utakmice na Višnjiku pratio je i bivši hrvatski reprezentativac Marko Šimurina, kojega smo ovom prilikom “iskoristili” u ulozi stručnog sukomentatora.

– Na Višnjiku se igra trenutno najbolji futsal na svijetu. Ritam je iznimno visok, igrači se nimalo ne štede, a suci puštaju možda čak i malo prečvrstu igru. Moram priznati da sam oduševljen prikazanom igrom u četvrtfinalima i mogu samo zamisliti što nas čeka danas, odnosno u ponedjeljak, kada je na rasporedu veliko finale – kaže Šimurina i dodaje.

– Svake godine futsal probija nove granice nemogućega, igra je strašno napredovala, igrači su fizički i mentalno besprijekorno pripremljeni i doista je užitak to uživo gledati.

Šimurina ima samo pohvale i za organizaciju završnog turnira na Višnjiku.

– U uvjetima u kojima danas živimo, prvenstveno mislim na pandemiju, organizacija je za svaku pohvalu. Višnjik izgleda prekrasno, ali nažalost, ništa ne može nadomjestiti publiku na tribinama i tzv. “treće poluvrijeme”. Da to imamo, dojam bi bio potpun, ali tako je kako je, to su stvari na koje ne možemo utjecati.

Tko ima najveće šanse da na kraju pod svodom Krešine dvorane podigne pehar namijenjen europskom prvaku?

– Zaista je teško to prognozirati, u polufinalu imamo četiri najbolje momčadi i odlučivat će detalji. Po ovome što sam do sada vidio, čini mi se da Inter ima mentalno najspremniju momčad za taj pothvat. Ako ih ozljede ne poremete, mislim da bi oni na kraju mogli uzeti trofej.

Foto: UEFA Futsal

Trenutačno svi futsal zaljubljenici u Zadru, barem preko malih ekrana, uživaju u ovom spektaklu. No, čim on završi, odmah će se ponovno aktualizirati pitanje budućnosti zadarskog futsala. S naglaskom na infrastrukturu, školu i klub koji bi za početak mogao igrati Prvu HMNL, a potom možda i nešto više. Potencijala sigurno ima.

– Zaista je velika šteta za zadarsku futsal zajednicu što dvorana nije otvorena za gledatelje, pogotovo za djecu, jer sam siguran da bi mnogi pronašli veliku inspiraciju u zvijezdama Barcelone i ostalih klubova na Višnjiku. Što se budućnosti tiče, sve je vrlo jasno. Osnova svega je infrastrukutra, odnosno dvorana za futsal u kojoj bi onda mogli razvijati vlastitu školu, odnosno dobili uvjete za ozbiljan sportski projekt. Ideje i planovi već odavno postoje, mnogo toga smo i konkretno stavili na papir, poučeni iskustvima drugih i znamo što nam je potrebno za oformiti kvalitetan klub. Ali, ponavljam, sve kreće od uvjeta. Nadam se da će i ovaj turnir pokazati koliki potencijal ima futsal u našem gradu, samo mu treba dati pravu priliku da se razvija – za kraj će Šimurina.